Čović u Križančevom selu položio vijenac na spomen obilježje

Vijesti 22. dec 201514:46 > 14:52
Anadolija

Dragan Čović, predsjedavajući Predsjedništva BiH, u pratnji visokih političkih dužnosnika iz FBiH te Srednjebosanskog kantona položio je vijenac i cvijeće na spomen obilježje Križančevo selo.

Na današnji dan 1993. godine pripadnici Armije BiH ubili su 34 vojnika HVO, a 30 civila i vojnika zarobili te ih odveli u Počulicu.

Pod pritiskom Međunarodnog crvenog križa nakon 39 dana razmjenjeni su kod Gropčića u mjestu Dubravica potpuno izmasakrirani. Za taj zločin još niko nije odgovarao.

“Moramo graditi društvo po mjeri čovjeka u kojem se nikada više neće ponoviti Križančevo selo kao i mnoga druga križančeva sela širom Bosne i Hercegovine. Uvjeren sam da je sazrilo vrijeme da prije svega institucije BiH procesuiraju sve one koji su odgovorni za bilo koji zločin u Bosni i Hercegovini. Što reći nakon 22 godine? Slaba je to utjeha porodicama žrtava koje još uvijek ne znaju ko je naredio, a ko izvršio zločin u Križančevu selu. To je nešto što ćemo morati riješiti u BiH i to će biti znak da pravna država BiH funkcioniše bez ikakvih utjecaja”, rekao je između ostalog Čović.

Čović je prvi predsjedavajući Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda u BiH koji je posjetio centralno spomen obilježje Križančevo kod Viteza.

Prije pet godina selo su posjetili hrvatski predsjednik Ivo Josipović, katolički kardinal Vinko Puljić i tadašnji reis-ul-ulema Islamske zajednice BiH Mustafa Cerić, nakon što su prethodno posjetili Ahmiće.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.