Sivro: Neophodno zatvoriti škole ako ovakvo stanje potraje

Vijesti 23. dec 201521:57 > 21:57
N1

Saudin Sivro, predsjednik Sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja Kantona Sarajevo, zatražio je od Vlade i Skupštine Kantona Sarajevo da donesu odluku o prijevremenom završetak prvog polugodišta 2015./2016.godine za osnovne i srednje škole zbog povećanog zagađenja zraka.

Sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja Kantona Sarajevo predložio je da vlasti po hitnom postupku razmotre zahtjev za ranijim završetkom prvog polugodišta, a koje bi se završilo sa 24. decembra 2015. godine.

“Zdravlje i sigurnost učenika su na prvom mjestu. Ukoliko bi učenici po ovakvom vremenu pohađali nastavu, došli bi u situaciju da bi ih izlagali bespotrebnom riziku i imali bi poteškoća sa respiratorim apartom”, kazao je Sivro za N1.

On je dodao da je, ako se ovakva situacija sa zagađenjem zraka nastavi i poslije vikenda, potrebno donijeti odluku u obustavi nastave.

“Najmanji problem je nadoknaditi nastavu. Učenicima je puno bolje da vrijeme provedu na planini sa svojim roditeljima, na svježem zraku, nego u Kantonu Sarajevo u kojem je katastrofalna situacija. Nemoguće je da se kreću bezbjedno iz druge smjene. Ako ovakvo stanje potraje neophodno je zatvoriti škole i završiti ovo pogodište. Imamo informaciju da su prosvjetni radnici već zaključili ocjene, ne obrađuje se novo gradivo i neće se reflektirati na realizaciju nastavnog plana i programa koji je planiran godišnjim programom rada”, dodao je  predsjednik Sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja Kantona Sarajevo.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.