Đonlagić: Zaduživanje bi nas moglo odvesti u grčki scenario

Vijesti 24. dec 201508:43 > 08:45
N1

Gost Novog dana u rubrici komentarisanje dnevne štampe bio je prof. dr. Dženan Đonlagić, poslanik i šef kluba DF-a u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, koji je pored svakodnevnice prokomentarisao i utvrđivanje budžeta FBiH za 2016. godinu.

Vlada Federacije BiH utvrdila je konačne prijedloge budžeta FBiH za 2016 godinu. Utvrđen je i prijedlog Zakona o porezu na dobit čija je svrha osiguravanje javnih prihoda za Federalni i budžete kantona. “Jedan dio procedure je već završen, što se tiče prijedloga budžeta. Vladajuća koalicija ga je utvrdila, sada još treba da potvrdi Dom naroda. Budžet za 2016. godinu je uglavnom replika onoga što Vlada ima u posljednjih 20 godina. Nije se desila promjena budžetske politike. Usvojen je budžet od 2,6 milijardi KM, a 1,2 milijarde iznosi otplata dugova i kamata. S tim u vezi dolazimo na pola vraćanja i u ovom prijedlogu idemo sa novim zaduživanjem. To je ono što treba zabrinjavati. S takvim zaduživanjem ćemo doći u spiralu koja bi nas mogla odvesti u grčki scenario. Od 2006. godine, otkada je BiH uvela PDV, ukupni javni dug BiH se utrostručio, a mi i dalje imamo najnižu stopu ekonomskog rasta, najviše nezaposlenosti. Ova zemlja ima nepodnošljiv udio sive ekonomije. Ono što je glavna odlika federalnog budžeta je što je on u potpunosti potrošnog karaktera i ono što mene posebno zabrinjava je nacrt izmjene i dopune o Zakonu o porezu na dobit i odredba koja se predviđa je frapantna“, rekao je Đonlagić.

Podsjetimo, prijedlog zakona predviđa i porezne poticaje po osnovi investiranja. Tako se obvezniku koji investira iz vlastitih sredstava u proizvodnu opremu u vrijednosti većoj od 50 posto ostvarene dobiti u tekućeg poreznog razdoblja, umanjuje obaveza obračunatog poreza na dobit za 30 posto iznosa u godini investiranja. Obvezniku koji u pet uzastopnih godina investira iz vlastitih sredstava ukupno 20 miliona KM, s tim da u prvoj godini investira 4 miliona KM, ovo umanjenje u godinama investiranja iznosi 50 posto iznosa. “Koliko sam shvatio izlaganje Jelke Miličević je da novo rješenje predviđa ukidanje poreskog oslobađanja za izvoz. Ako je to rješenje, onda je to potpuno nevjerovatno. Ova zemlja vapi za izvozom jer ima vanjsko-trgovinski deficit. Mi više uvozimo nego što izvozimo. Ako je to rješenje, mislim da je potpuno pogrešno. Vjerujem da jeste rješenje zato što se nalazi u akcionom planu Vlade Federacije koji proizlazi iz Reformske agende koju čak nije pisao niko iz Vlade Federacije, već neko iz međunarodne zajednice. Vidio sam da u tom akcionom planu ima mjera ukidanja. Vjerujem da će biti onih snaga koje će razumjeti da ne možemo destimulisati kompanije koje izvoze, koje i onako jedva izvoze iz BiH“, komentarisao je Đonlagić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.