Protesti u Republici Srpskoj uoči usvajanja zakona o radu

Vijesti 24. dec 201520:13 > 20:15
N1

Savez sindikata Republike Srpske organizovat će proteste uoči sjednice Narodne skupštine Republike Srpske na kojoj bi trebalo da bude usvojen novi zakon o radu, najavila je predsjednica Saveza Ranka Mišić.

“Bit ću na protestima i učinit ću sve što mogu, kao čovjek i radnik, da ne dođe do usvajanja ovakvog zakonskog rješenja”, poručila je Mišić.

Ona je dodala da je na Savez proteklih mjeseci vršen pritisak da pristane na zakon “koji je napisao Međunarodni monetarni fond, a kojim se umanjuju radnička prava”.

“Činjenica je da su maske pale i da je MMF s proljeća sa predstavnicima vlasti oba entiteta napisao dva skoro ista zakona o radu. Činjenica je da je Vlada usvojila zakon i prije konsultacija i razgovora sa Savezom sindikata”, istakla je Mišićeva.

Ona je naglasila da je “cilj pritisaka na Savez podjela odgovornosti za donošenje zakona koji traži MMF i uslovljava kreditna sredstva”.

“Sindikat nije odgovoran za donošenje zakona o radu”, poručila je Mišićeva.

Ona je optužila Vladu da je ovakvim zakonskim rješenjem izašla iz tripartitnog socijalnog dijaloga i time “otvorila put da se formira ekonomsko-socijalno vijeće na nivou BiH, što je zahtjev EU, MMF-a i Svjetske banke”.

Mišić je rekla da je Sindikat jutros uputio pismo predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku i premijerki Željki Cvijanović u kojem navodi da odgovornost za proteste i loš zakon isključivo i jedino snosi predlagač zakona i oni koji će usvojiti ovaj zakon.