Osam osoba uhapšenih u akciji "Rez" ostaju u pritvoru

Vijesti 25. dec 201514:18 > 15:00
N1

Sud Bosne i Hercegovine odredio je jednomjesečni pritvor osobama uhapšenim u akciji "Rez" koji se sumnjiče za terorizam.

Kako je za N1 potvrdio Senad Dupovac, advokat Semira Salkovića, Sud BiH je odredio pritvor za svih osam osoba.

Kako nam je kazao, uložit će žalbu na ovu odluku. Osim za Salkovića, jednomjesečni pritvor određen je i za Elvira Muratovića, Kemala Murića, Zulfu Alajbegovića, Edina Tabakovića, Darka Pecu, Elvira Mašića i Adisa Kešana.

Osim navedenih osoba, u akciji “Rez” su uhapšeni Bilal Dervišić, Nermin Ćuprija i Admir Ahmetović koji su pušetni na slobodu.

U akciji “Rez”, koja je 22. decembra realizovana prema nalogu Tužilaštva BiH, uhapšeno je 11 lica koja se dovode u vezu sa krivičnim djelom terorizma i finansiranja terorizma, pripremanja krivičnog djela, podstrekivanja osoba na odlazak na strana ratišta, te u vezi sa kršenjem Zakona o slobodi vjere i pravnom položaju crkava i vjerskih zajednica u BiH.

Tokom akcije, koju su realizovali pripadnici Federalne uprave policije uz podršku partnerskih policijskih agencija i Obavještajno-bezbjednosne agencije, pretreseno je 13 lokacija na području Kantona Sarajevo.