Svježi planinski bh. zrak sada dostupan samo u teglama

Vijesti 25. dec 201518:18 > 19:25
N1

Raspoloženje praznično, a sarajevske ulice poluprazne. Rijetki šetači sa maskama postali su uobičajen prizor. Oni koji se nisu odvažili da uprkos smogu prošetaju gradskim ulicama, bore se da udahnu svjež vazduh na planinama. A dosjetljivi građani i danas su ponudili alternativno rješenje za sve zarobljene u sablasnom sivilu kotline.

Otvoriti poklopac i lagano nageti glavu na otvoru i inhalirati sadržaj iz tegle. Za ponovno punjenje posjetite jednu od sarajevskih planina. Ovaj proizvod dio je kampanje Svijest može očistiti grad, čiji je cilj podizanje svijesti građana o mjerama koje mogu poduzeti u slučajevima prekomjerne zagađenosti zraka, te stimulisanje građana za odlazak na planine.

Svjež zrak u tegli bio je danas dostupan svim prolazncima. Kreativnu kampanju pokrenula je ekološka organizacija Regionl Education and Information Centre for sustainable development in SE Europe.

“Postoji mnoštvo mjera koje stanovništvo može poduzeti u svojim domovima, prije svega u cilju potrošnje energije, jer je potrošnja energije glavni uzročnih ovakvog stanja i prekomjerne zagađenosti, budućii da se u stanovništvima koristi svašta od energenata. S druge strane, divlja gradnja, koje smo svi svjedoci, uzrokuje brojne probleme i naravno ovaj”, kazao je Vedad Suljić, direktor ekološke organizacije Regional Education and Information Center for sustainable development in SE Europe

Koliko rezultata će kampanja ostvariti ostaje da vidimo, ali broj šetača sa maskama pokazuje da su građani upozorenja medicinskih i ekoloških stručnjaka shvatili veoma ozbiljno.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.