N1 saznaje: Ponovo uhapšen krijumčar oružja Izet Redžović

Vijesti 28. dec 201513:02 > 16:37
SIPA

Postupajući po zahtjevu Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), a na osnovu naredbe Tužilaštva BiH, policijski službenici Granične policije BiH jučer su na Graničnom prelazu "Uvac" slobode lišili osobu inicijala I. R. (1970) i istog dana je predali policijskim službenicima SIPA-e.

Kako N1 saznaje, radi se o Izetu Redžoviću, koji je već hapšen sredinom aprila 2010. godine u zajedničkoj akciji policijskih i pravosudnih organa BiH i Srbije na području Niša. Tada su kod ovog 45-godišnjeg Sarajlije pronađene dvije minsko-eskplozivne naprave sa po pola kilograma eksploziva, na daljinsko aktiviranje.

Ovaj put, kako N1 saznaje, Redžović je prvosoumnjičeni kao organizator neovlaštenenog prometa oružjem i vojnom opremom te proizvodima dvojne upotrebe. Nakon kriminalističke obrade, Redžović je predat Tužilaštvu BiH na dalje postupanje.

Podsjetimo, policijski službenici SIPA-e, u saradnji sa policijskim službenicima MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona i MUP-a Kantona Sarajevo, 21.12.2015. godine proveli su operativnu akciju kodnog naziva “Lift”. Na području Sarajeva, Mostara i Bugojna slobode je lišeno šest osoba zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično djelo organizirani kriminal, u vezi sa krivičnim djelom neovlašteni promet oružjem i vojnom opremom te proizvodima dvojne upotrebe.

SIPA

Pretreseni su objekti na šest lokacija, a tokom pretresa pronađena je veća količina oružja, municije, eksploziva i eksplozivnih naprava, kao i drugi predmeti koji mogu služiti kao dokaz u daljem postupku.

Tada su pronađeni i privremeno oduzeti 11 kilograma eksploziva razne vrste i namjene, 29 pušaka, 34 pištolja, 4.771 komad municije raznog kalibra, 21 ručnu bombu, 4,7 kg baruta, 123 inicijalne kapisle za eksploziv, 40 kapisli za lovačke puške, jednu zolju, jednu granatu, jedan štapin za paljenje eksploziva dužine 100 metara i četiri štapina za paljenje eksploziva nepoznate dužine, 11 prigušivača i druge predmete.