Kućna atmosfera omiljena "destinacija" bh. građana za Novu

Vijesti 30. dec 201518:45 > 19:23
N1

Sve manje Bosanaca i Hercegovaca staru godinu ispraća van zemlje. Javni doček, ove godine, neće imati svi gradovi u zemlji, a omiljena opcija i ove godine je provod kod kuće i u kafiću.

Javni doček Nove godine, putovanje, provod u kafiću ili kod kuće su načini na koji Bosanci i Hercegovci uglavnom ispraćaju staru i dočekuju Novu kalendarsku godinu. 

Tradicionalne destinacije za provod novogodišnje noći izvan zemlje, zamijenili su nove, poput Dubaija ili Milana. No, interes za putovanja ipak je i četiri puta manji nego ranije.

“Ove godine, moramo biti iskreni, postoji manji interes nego prethodnih godina. Pogotovo zbog globalnih dešavanja povezanih s terorizmom”, kazao je Edin Mostarlić iz jedne od turističkih agencija.

Kažnjavanje za upotrebu pirotehnike na snazi je već sedmicama. Kazne i do 1.200 KM, a osjetljiva sigurnosna situacija povod je podizanja svih mjera opreza na maksimum.

“Mogu reći da smo mi poduzeli mjere i aktivnosti kako bismo ostvarili kontakt sa svim agencijama i sigurnosnim agencijama. Tražili smo da nam svaku informaciju koja je interesantna za sigurnost na području KS jave i do danas, hvala Bogu, nismo imali takvih informacija”, rekao je Irfan Nefić, portparol MUP-a KS.

Javni doček, uz vatroment i uglavnom domaće izvođače, u Sarajevu, Banjaluci i Tuzli, a za Mostarce i Zeničane, koji su odlučili da staru godinu isprate u gradu, na raspolaganju su lokalni kafići i kućna atmosfera, koja je, po svemu sudeći, ove godine omiljena opcija Bosanaca i Hercegovaca.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.