Eminu Piviću 13 godina zatvora, Seferagiću i Tutiću po 11

Vijesti 07. jan 201618:34 > 18:38
Cazin.net

Kantonalni sud u Bihaću danas je izrekao presudu u slučaju "Paviljon" za četverostruko ubistvo iz 1993. Prema presudi Emin Pivić osuđen je na 13 godina zatvorske kazne, dok su Fikret Seferagić i Muharem Tutić dobili po 11 godina. Vijeće se rukovodilo zaprijećenom Zakonskom kaznom koja je od 10 do 15 godina.

Suđenju su prisustvovale oštećene porodice ubijenih Rasima Alagića, Nisvete Avdagić, Adema Tutića i Arifa Begića. Oni su bili zadovoljni što je konačno sve završeno i što je zločin ipak na kraju kažnjen.

Podsjećamo, 20. jula 1993. godine na Gradskoj otoci kod kafane „Paviljon“, u jutarnjim satima u unakrsnoj vatri iz dugih i kratkih cijevi ubijeni su Rasim Alagić Rasi, Adem Tutić, Arif Begić i Nisveta Abdagić Ceca.

I optuženi i ubijeni bili pripadnici policije i Armije RBiH. Kriminalistički tehničari CSB-a Bihać na mjestu zločina su, dva sata nakon ubistava, pronašli 114 čahura ispaljenih iz pušaka i pištolja. Optuženi Pivić, Seferagić i Tutić više od 20 godina nisu bili dostupni organima države iako su, s izuzetkom Pivića u jednom periodu kada je pobjegao van granica BiH, sve vrijeme živjeli u Bihaću.

Optuženi nisu prisustvovali izricanju kazne, nalaze se u pritvoru i tu će po naredbi suda ostati do pravosnažnosti presude ili do nove sudske odluke.