Nakaš: Uništiti Opštu bolnicu bio bi zločin prema ljudima

Vijesti 11. jan 201613:14 > 13:43
N1

Prim. dr. Bakir Nakaš, bivši direktor Opšte bolnice "Prim. dr. Abdulah Nakaš" bio je danas sa građanima Sarajeva ispred zgrade Opšte bolnice koji su došli iskazati nezadovoljstvo odlukom da se ova institucija zatvori u procesu pripajanja Kliničkom univerzitetskom centru Sarajevo.

Građani Sarajeva su danas, kako su ranije najavili, organizovali dežure i skupove ispred Opće bolnice “Prim. dr. Abdulah Nakaš” da bi skrenuli pažnju i pružili podršku zaposlenicima u ovoj zdravstvenoj ustanovi nakon što su mediji izvjestili da im prijeti otkaz zbog gašenja bolnice.

Bakir Nakaš, nekadašnji direktor ove institucije, kaže da će bolnica ostati ono za šta je napravljena i na koji način je preživjela svojih 150 godina.

“Uništiti jednu instituciju koja 150 godina bez ijednog dana prestanka rada pruža usluge građanima Sarajeva i BiH bio bi zločin prema ljudima”, kazao je Nakaš.

On je dodao da i pored nečijih ekonomskih računa, bolnica ima pravo i obavezu da građnima služi u onoj svrsi za koju je pravljena.

“Kada je ijedan parlament, časta izuzecima, stavio na dnevni red da se govori o zdravstvenom stanju populacije u BiH? Njima su bitnije one druge stvari, ko će i na koji način dobiti neko preduzeće ili upravni odbor”, kazao je Nakaš.

On je dodao da je vrlo bitno permanentno djelovati i imati snageu vršenju pritiska na one koji donose odluke.

“Puno odluka o zdravstvu je doneseno na nekim drugim mjestima koji nemaju veze sa parlamentom i ministarstvom. Te odluke su dogovorene između pojedinaca koji imaju svoje vlastite želje za nekim vizijama koje su oni zamisli”, poručio je Nakaš.

“Mi u ovoj bolnici nismo imali samo pacijente iz Sarajeva već iz drugih gradova i Evrope. Sigurno da neće biti te snage koja će je jednostavnom administrativnom odlukom prekrižit i reći ‘ovo će biti institucija koja nema veze sa zdravstvom'”, kazao je Nakaš na kraju.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.