Zastupnici ne žele razmatrati Prijedlog zakona o praznicima

Vijesti 12. jan 201611:17 > 11:19
N1

U Sarajevu je počela sjednica Zastupničkog doma Parlamenta Bosne i Hercegovine na kojoj bi, između ostalog, zastupnici trebali razmatrati Prijedlog zakona o vjerskim praznicima u BiH.

Već na početku rasprave, zastupnici su tražili da se ova tačka Prijedloga zakona o vjerskim praznicima skine sa današnjeg dnevnog reda sjednice. Među njima je i Nikola Špirić iz SNSD-a.

“Kad bismo usvojili ovaj zakon poslali bismo poruku koja nije dobra. Predlažem da se ova tačka skine sa devnog reda i da se zaduži resorno ministarstvo i Vijeće ministara i da predlože jedinstven zakon o državnim i vjerskim praznicima”, kazao je Špirić. 

I Denis Bećirović iz SDP-a je također predložio da se ova tačka skine sa dnevnog reda.

“Država BiH ima svoje zakone o praznicima i dok ih ne promijenimo oni su na snazi. Ako bi ovaj Prijedlog zakona bio usvojen, on bi bio in memoriam državnim praznicima kao što je 25. novembar”, kazao je Bećirović.

Šemsudin Mehmedović iz SDA je kazao da je Prijedlog zakona diskriminatorski te da se o njemu danas ne raspravlja.

Zaim Basković iz BPS-a kazao je da je onaj koji je radio Prijedlog zakona ne poznaje Dejtonski mirovni sporazum te kazao da u BiH postoje mnogobrojne vjerske zajednice koje nisu uključene u Prijedlog.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook