U akciji "Plejade" hapšenje osoba zbog hakerskih napada

Vijesti 12. jan 201612:25 > 12:28
Morgue File (ilustracija)

U međunarodnoj akciji, kodnog naziva „Plejade“, u kojoj su učestvovali i pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS), rasvijetljena su krivična djela visokotehnološkog kriminaliteta te uhapšene dvije osobe iz tog bh. entiteta, od kojih se za jednu sumnja da je izvršila hakerske napade na više informativnih kuća u BiH.

Akcija je realizirana tokom decembra 2015. godine, od policijskih službenika Uprave kriminalističke policije MUPRS-a te u saradnji s više policijskih agencija iz svijeta, a u koordinaciji i pod nadzorom Okružnog tužilaštva Banja Luka.
Rasvjetlenja su krivična djela iz oblasti visokotehnološkog kriminaliteta, i to iznuda, u vezi s krivičnim djelom sprečavanje i ograničavanje pristupa javnoj računarskoj mreži, saopćeno je iz entitetske policije.
Operativna akcija „Plejade“ je sprovedena zbog postojanja osnova sumnje da je međunarodna kriminalna grupa „DD4BC“ izvršavala napade na informaciono- komunikacionu infrastrukturu privatnog i javnog sektora.
Nakon izvršenih preliminarnih napada ograničenog trajanja, osumnjičeni su slali iznuđivački zahtjev za isplatu određene količine virtuelnog novca (Bitcoin – bitkoina) u cilju pribavljanja protivpravne imovinske koristi.
Ukoliko oštećeni u određenom periodu ne bi isplatili traženi iznos bitkoina, bili bi izloženi još jačim i dugotrajnijim napadima.
Primarne mete za iznudu su bili iz sektora onlajn kockarske industrije da bi svoje djelovanje poslije proširili i na druge sektore, kao što su finansije i zabava.
Također, ova grupa je razvijala softver za iskorištavanje ranjivosti u „BrainWallet“-u, digitalnom novčaniku za bitkoin, u cilju preuzimanja postojećih sredstava na istim.
U RS aktivnosti su rezultirale pretresima na više lokacija i lišenjem slobode dvije osobe, a koji su članovi ove međunarodne kriminalne grupe.
Za jednu osobu je određen pritvor u trajanju od 30 dana, a druga je puštena da se brani sa slobode.
Tokom pretresa je oduzeta određena količina komunikacione i računarske opreme.
Za osobu kojoj je određen pritvor postoji osnov sumnje da je u RS, tokom 2014. i 2015. godine, izvršila „DDOS“ napade na internet portale lokalnih informativnih kuća kao što su „buka.com“, „istinito.com“, „e-novine.com“, „federalna.ba“, „fena.co.ba“ i druge, kao i medijskih portala u regionu „kurir.rs“ i drugi, kao i operatera telekomunikacija „blic.net“, prilikom čega se predstavljao kao zaljubljeni haker.
Za potrebe koordiniranja ove operacije u prostorijama Uprave kriminalističke policije MUPRS-a je formiran Operativni centar, koji su pored predstavnika MUPRS-a činili predstavnici policijskih agencija Velike Britanije, Njemačke, Austrije, EUROPOL-a i SAD-a.
Zadatak operativnog centra je bio razmjena podataka i koordinacija s međunarodnim partnerima.
U operaciji „Plejade“ su učestvovale policijske agencije iz sledećih zemalja: Austrije, Njemačke, Velike Britanije, SAD-a, Australije, Francuske, Japana, Rumunije, Švajcarske, Kanade, Irske, Monaka, Grčke, Finske, kao i međunarodne policijske agencije EUROPOL i INTERPOL.