Brkić se zahvalio EU na političkim stavovima podrške BiH

Vijesti 13. jan 201614:00 > 14:13
Reuters/Yves Herman

Misija Bosne i Hercegovine pri EU u Briselu 13. januara 2016. u svojim prostorijama organizovala je briefing za diplomate država članica EU na temu “Aktuelni događaji u Bosni i Hercegovini u svjetlu priprema BiH za podnošenjem aplikacije za članstvo u EU.

Današnji briefing nastavak je iznimno uspješnog susreta s diplomatama iz septembra prošle godine. Glavni govor održao je zamjenik ministra vanjskih poslova BiH Josip Brkić. Panelisti na briefingu, pored zamjenika ministra bili su i Edin Dilberović, direktor DEI-a, Nerimana Rifatbegović, savjetnica za EU pitanja u uredu predsjedatelja Vijeća ministara BiH, Hamdo Tinjak, sekretar Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH i šef pregovaračkog tima u vezi prilagodbe SSP. Briefingom je moderirala šefica Misije Bosne i Hercegovine pri EU, ambasadorica Lidija Topić.

Zamjenik ministra vanjskih poslova BiH Josip Brkić u svom obraćanju informisao je prisutne o napretku postignutom u BiH od septembra prošle godine naglasivši da perspektiva članstva u EU nastavlja biti pokretačka snaga za pozitivne demokratske, političke, ekonomske i društvene promjene u BiH. Nakon pozitivnog Izvješća o BiH iz 2015. godine kazao je da su vlasti u BiH pristupile realizaciji preporuka iz Izvješća u cilju ubrzanog procesa evropskih integracija. Brkić je upoznao prisutne o čvrstoj namjeri vlasti u BiH da sukladno odluci Predsjedništva BiH iz decembra 2015. godine, u januaru 2016. godine, tokom holandskog predsjedanja, predaju aplikaciju za članstvo u EU. Zahvalio se EU na jasnim političkim stavovima podrške BiH i spremnosti za pružanjem dodatne podrške i pomoći BiH u nastavku provedbe reformi.

BiH očekuju veliki izazovi u procesu implementacije EU agende i u tom smislu podrška država članica EU je neophodna zaključio je. Nakon zamjenika ministra MVP BiH prisutnima se obratio Edin Dilberović, novoimenovani direktor u Direkciji za evropske integracije koji je prezentovao tehničke aspekte samog procesa EU integracija i prioritete u narednoj godini, posebno nakon stupanja na snagu SSP-a. Nakon obraćanja zamjenika ministra MVP BiH i direktora DEI-a, uslijedila je rasprava s brojnim pitanja predstavnika država članica EU u svezi s reformskim procesima u BiH u kojima su sudjelovali savjetnica za EU pitanja u uredu predsjedavajućeg Vijeća ministara Nerimana Rifatbegović i šef pregovaračkog tima za prilagodbu SSP Hamdo Tinjak.

Pozivu za briefing odazvale su se diplomate iz 21. države članice EU, a koji se izravno bave pitanjima zapadnog Balkana (članovi radne skupine COWEB), kao i visoki dužnosnici u DG NEAR i visoki diplomati Službe za vanjske poslove EU – EEAS.