Tužitelj: Radončić preko OSCE-a vrši pritisak na pravosuđe

Vijesti 13. jan 201618:21 > 19:05
N1

Sud BiH je, kako se navodi, uvidom u dokaze utvrdio da postoji osnovana sumnja da su osumnjičeni počinili krivično djelo za koje se terete, te im je odredio pritvor zbog opasnsti da će oni boravkom na slobodi sakriti dokaze, ili ometati istragu uticajem na svjedoke.

Advokatica uhapšene Bilsene Šahman, Vasvija Vidović, potvrdila je da je njena branjenica već prebačena u ženski zatvor u Tuzli.

U isto vrijeme dok se čekala odluka Suda BiH o određivanju pritvora za Dautbašića i Šahmanovu, u Sudu BiH je video linkom svjedočila Azra Sarić, svjedokinja u porcesu koji se ped Osnovnim sudom u Prištini vodi protiv Nasera Keljmendija.

Sarićeva, koja je bivša djevojka ubijenog Ramiza Delalića Ćele, optužila je uhapšene da su pokušali da utiču na nju da tokom svjedočenja ne kaže ništa protiv Fahrudina Radončića, lidera SBB-a. Ona je pokušala da izađe da glavni izlaz iz Suda, ali kada je vidjela brojne kamere, vratila se u Sud, i više na ovaj izlaz nije izlazila.

Šta se događalo tokom svjedočenja nisu saznali ni novinari u Prštini, jer je na zahtjev Sarićeve, svjedočenje bilo zatvoreno za javnost.

“Mi smo kao BIRN od početka pratili slučaj Nasera Keljmendija. U ovom karakterističnom slučaju često se događalo da su sjednice bile zatvorene. Zakon o proceduralnom pravu Kosova to omogućuje, tako da je u današnjem slučaju svedokinja tražila da sjednica bude zatvorena zbog njene privatnosti. Tužilačko tijelo je ovaj zahtjev odobrilo i odlučeno je da se javnost isključi sa sjednice”, kaže Labinot Leposhtica ou BIRN-a.

Premda se proces vodi na Kosovu, svjedoćenje Azre Sarić imalo je posljedice na mnoge u BiH.

Bakir Dautbašić i Bilsena Šahman, funkcioneri Radončićevog SBB-a, uhapšenu zbog njene prijave Tužilaštvu BiH protiv njih, a posredno je prozvala i Fahrudina Radončića.

Tužitelj Božo Mihajlović je tokom ročišta pred Sudom BiH, tvrdio da je Radončić pokušao da vrši pritisak na prvosuđe preko šefa Misije OSCE-a u BiH, Jonathana Moorea. Iz ove organizacije kratko su nam odogorili:

“Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini se nije uplitala, niti će se uplitati u bilo kakve pravne procedure.“

Tužilaštvo tvrdi i da je Zijad Hadžijahić, službenik u ambasadi SAD-a u Sarajevu, pomagao Fahrudinu Radončiću u lobiranju, a zauzvrat tražio da mu se supruzi Nermani Hadžijahić obezbijedi ambasadorska pozicija u Sloveniji.

Kako N1 saznaje, za poziciju ambasadorice upravo je predložena supruga Zijada Hadžijahića, koja je bila generalna konzulica u Milanu.

“Poznati su nam ovi navodi. Mi interno razmatramo ovo pitanje i sarađujemo sa nadležnim institucijama.“

Fahrudin Radončić se oglasio posredstvom svoje stranke. SBB saopštava da “nikom neće uspjeti da im podmetne svoje političke leševe”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.