Radnici Konjuha u štrajku glađu: Živimo od sadake

Vijesti 13. jan 201618:35 > 19:14
N1

Izrajet Smajić u Konjuhu je radio 40 godina bez dana bolovanja. Dvije godine čeka da dobije penziju, a godinu već nema zadravstveno oosiguranje. Kaže da ga je stid kada ga neko na ulici pita za njegov status. Ogorčen je što umjesto da troši zasluženu penziju, štrajka glađu.

“Za sve moje godine provedene ovdje doživio sam da ovdje, evo, tri dna i dvije noći ovdje naćamo po stolicama. Ne spava se uopšte. Ne možeš zaspati u odjeći Teško. Zima. Neuslovno. Prokišnjava krov”, kaže Smajić.

Pedeset dva radnika ove firme ispunilo je uslov za odlazak u penziju, ali na to svoje zakonsko pravo čekaju već dugo. Problem je u 250 hiljada KM koje ova firma duguje Zavodu zdravstvenog osiguranja, a koje je je moguće osigurati jedino putem podizanja kredita kod Razvojne banke Federacije BiH za ovu privatnu firmu.

“Otišli smo u martu, tada su nas penzionisali. Meni je falilo dva mjesca. Kažu oni, Biro će to izmiriti. Tako je to bilo. 52 nas treba da ide, ali do dan danas ništa se ne rješava”, kaže Ajša Muratović, bivša radnica firme „Konjuh“

“Jesmo li mi privatni građani? Šta je s nama? Jesmo li mi građani ove zemlje? Vlade i poreska su ti koje su trebali zaustaviti one koji nisu plaćali doprinose. Ovi radnici su zaradili svoje penzije. Neko je zakazao od institucija kome je bio posao da se uplaćuju doprinosi na vrijeme”, kazao nam je Mujo Gavranović, iz Sindikata radnika „Konjuh“

Obzirom da nemaju nikakva primanja, ovi ljudi žive od sadake

“Pa imaš djecu. Familija ti pomaže, malo onaj, malo ovaj. Ali, sine, sve je to bolno, sve je bolno. Imam djecu, samohrana sam majka”, rekla je Muratović.

“Znaš kako? Ne mogu reći nikome. Kad god se kome obratim, zna ja kako ja živim”, kazao je Smajić.

Kako će i kada riješiti se ovaj problem, radnici ne znaju. Direktor firme odsutan, a resorni ministar i uprava zavoda zdravstvenog osiguranja na bolovanju. U Konjuhu, inače, trenutno radi stotinjak radnika za dnevnice od sedam KM, a i taj posao imaju samo dok bude zalihe sirovina.

U jednoj prostoriji već tri dana 20 od 52 radnika štrajkuje glađu. Do sada im se niko nije obratio, osim direktora. Tokom noći intervensiala je hitna pomoć. Međutim, radnici su odlučni da istraju dok se ne riješi njihov status.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.