Novi Zakon o radu u RS stupa na snagu za sedam dana

Vijesti 15. jan 201609:49 > 09:49
N1

MMF i Svjetska banka nisu pisali prijedlog Zakona o radu u Republici Srpskoj, rekao je Milenko Savanović, ministar rada i boračko invalidske zaštite RS u Novom danu.

Burno je prošlo usvajanje Zakona o radu u RS, jednako kao što je bilo i u FBIH. Entitetski predsjednik Milorad Dodik je potpisao ukaz. Kada stupa na snagu?

“Novi Zakon o radu stupa na snagu osam dana nakon izlaska u Službenom glasniku, koji je izašao jučer”.

Koje će konkeretne izmjene stupiti na snagu kada su u pitanju radnička prava? Ide li na ruku radnicima?

“To je temeljni zakon koji izmjenjuje sudbinu, socijalnu i ekonomsku, radnika. Određene stvari i neka postojeća rješenja smo zaržali, a neka smo izmijenili. Mislim da smo radnike maksimalno zaštitili, koliko smo mogli, shodno vremenu u kojem živimo”.

“Mi smo kroz socijalni dijalog imali razgovore sa poslodavcima i sindikatima i neke pimjedbe smo usvojili. Izašli smo u susret realnom sektoru u nekim pitanjima i napravili smo pomak. Kada smo izrađivaliovaj Zakon imali smo ispred sebe slične zakone iz Srbije, Hrvatske i FBiH”.

Jedna od najvećih zamjerki predstavnika sindikata je što se Vlada RS isključila iz kolektivnih ugovora koji će se prema novom Zakonu donositi na svake tri godine. Kakav je stav Vlade po tom pitanju?

“Vlada će biti mehanizam regulacije u slučaju da se poslodavaci i sindikat ne uspiju dogovoriti”.

Kako ocjenjujete borbu sindikata s obzirom da su odbijali dijalog sa socijalnim partnerima?

“Savez sindikata se nije uključio u izradu novog Zakona. Oni su htjeli doraditi postojeći Zakon o radu i mi smo se našli na suprotnim stranama. Zbog toga, Savez sindikata, na žalost, nije učestvovao u izradi Zakona”.

Iz Saveza sindikata su poručivali da je prijedlog Zakona pisao MMF i da ide na ruku poslodavcima. Kako to komentarišete?

“To nisu tačne informacije. Razgovarali smo sa MMF-om i Svjetskom bankom i oni su imali sugestije ali nisu vršili pritiske. Sindikat nije htio razgovarati o ovako ozbiljnoj temi i nemaju pravo davati kvalifikacije”.

Kakav je novi Zakon o radu RS u poređenju s onim koji je usvojen u FBiH?

“Zakon o radu u RS je analitički bolje razrađen u odnosu na Zakon u FBiH. Mislim da je Zakon u FBiH na brzinu donesen”.

Kakav je položaj radnika u RS?

“Teški su uslovi. Nakon rata urađena je privatizacija koja nije dala efekte. Moramo praviti pomake koji će, istina, biti bolni ali moramo pratit okruženje. Sve države u regionu su donijele zakone, a mi ne možemo biti pusto ostrvo”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.