Kako spriječiti rak grlića maternice?

Vijesti 15. jan 201610:42 > 10:43
N1

Organizovana prevencija značajno bi smanjila karcinom grlića maternice, istakao je dr. Senad Mehmedbašić, profesor ginekologije i opstetricije tokom gostovanja u Novom danu.

U BiH od karcinoma grlića materice godišnje oboli 258 žena, a 119 premine od ove bolesti. Karcinom grlića maternice je treći karcinom po učestalosti pojave kod žena. Dobra vijest je da se može prevenirati. Cijeli mjesec januar posvećen je podizanju svijesti o važnosti ranog otkrivanja karcinoma materice.

Prema riječima specijalista, nijedna žena ne bi trebala oboljeti od raka grlića materice, jer se radi o potpuno preventivnom oboljenju. Kada bi država radila organizovanu prevenciju karcinom grlića maternice bio bi znatno smanjen, rekao je Mehmedbašić navodeći kao primjer SAD-a gdje se ovakva pozitivna praksa provodi već deceniju.

BiH je po pojavnosti karcinoma grlića maternice u vrhu među evropskim zemljama, a jedan od uzroka ovog problema je i nedostatak svijesti kod žena reproduktivne dobi o potrebi i vrijednosti redovnog uzimanja PA brisa, koji omogućava citologu da vidi koji je stepen abnormalnosti promjena na grliću maternice.

“PA bris doktorima daje realnu šansu otkrivanja karcinoma grlića maternice u vrlo ranim stadijima”, ističe Mehmedbašić.

Karcinom grlića izaziva HPV virus (humani papiloma virus), a gost Novog dana je objasnio koji su glavni uzroci karcinoma.

“Povećani rizik da obole od HPV infekcije grlića, a time i raka imaju pacijentice koje rano stupe u spolni odnos, koje su promiskuitetne i često mijenjaju partnera, koje rabe kontracepciju i pacijentice pušači”.

Mehmedbašić je upozorio da svaka infekcija bakterijska ili gljivicima može narušiti prirodnu odbranu maternice i otvoriti vrata za virusnu infekciju koja na kraju može voditi do kliničkog karcinoma, a ishod terapije može biti “vrlo mukotrpan” i zavisi od stadija bolesti. Zato je preventivni dio tako bitan, podvlači ljekar.

Dodao je da je pristalica vakcine koja se daje mlađim osobama, do 18 godina, kako bi se spriječila, a ne liječila moguća infekcija.

“Dosadašnja iskustva pokazuju da se ogromna zaštita radi vakcinisanjem. Već deceniju mnoge zemlje provode vakcinisanje. Pored dobrih stvari vakcinisanja postoji i jedna loša, a to je da eko od vakcine tek slijedi 10 godina nakon vakcionisanja”.

Zavod “Mehmedbašić” pacijenticama pruža kompletnu dijagnostiku i liječenje predkliničkih abnormalnosti epitela grlića materice koje vode karcinomu grlića materice: PAPA bris, HPV skrining, HPV genotipizacija Kolposkopija (klasična i digitalna) i LLETZ (radiotalasna konizacija).

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.