Uhapšeni u akciji "Rez" izlaze na slobodu

Vijesti 18. jan 201616:27 > 16:30
N1

Uhapšeni u akciji "Rez" Elvir Muratović, Kemal Murić, Zulfo Alajbegović, Semir Salković, Edin Tabaković, Darko Peco, Elvir Mašić i Adis Kešan bit će sutra pušteni na slobodu, potvrdio je za N1 advokat Fahrija Karkin koji zastupa osumnjičenog Muratovića.

Kako nam je Karkin kazao, osam osumnjičenih osoba bit će pušteno sutra na slobodu uz mjere zabrane.

Sadik Hota, advokat Edina Tabakovića, potvrdio je za N1 da će navedenim osobama biti izrečene mjere zabrane napuštanja boravišta, redovno javljanje policiji, oduzimanje pasoša i putovanje van države.

U akciji “Rez”, koja je 22. decembra realizovana prema nalogu Tužilaštva BiH, uhapšeno je 11 osoba koja se dovode u vezu sa krivičnim djelom terorizma i finansiranja terorizma, pripremanja krivičnog djela, podstrekivanja osoba na odlazak na strana ratišta, te u vezi sa kršenjem Zakona o slobodi vjere i pravnom položaju crkava i vjerskih zajednica u BiH.

Osim navedenih osam osoba, u akciji su uhapšeni i Bilal Dervišić, Nermin Ćuprija i Admir Ahmetović za koje nije predložen pritvor i koji su ranije pušteni na slobodu.

Tokom akcije, koju su realizovali pripadnici Federalne uprave policije uz podršku partnerskih policijskih agencija i Obavještajno-bezbjednosne agencije, pretreseno je 13 lokacija na području Kantona Sarajevo.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.