"Mame Banjaluke" poručile: Šta je država bez djece?

Vijesti 19. jan 201618:16 > 19:42
N1

Organizovane putem Facebooka u grupu “Mame Banjaluke”, bore se za dječiji dodatak, za svako dijete, ukidanje PDV-a na bebi hranu i lijekove. Traže i vrtiće za sve.

“Malo nas je ali šaljemo najsnažniju poruku, promrzle s djecom u rukama”, poručile su vlastima “Mame Banjaluke”.

Djeluju na internetu, ali će ubuduće presiju vršiti i s asfalta. Traže ukidanje cenzusa na dječiji dodatak, participaciju, PDV-a na hranu za bebe i besplatne lijekove.

Kažu ne plaćaju se osnovni lijekovi. Plaćaju. Nije samo Amoksicilin i Ospen osnovni lijek“, rekla je Vedrana Čamdžić, majka četvoro djece.

U RS porodilje godinu dana poslije rođenja djeteta primaju 100 posto plate, što u većini kantona u FBiH nije slučaj. Ipak, naknade kasne. Baš kao i jednokratne za treće i četvrto dijete, od 450 i 600 KM. Za mnoge poslodavce to je razlog otpuštanja majki s posla.

Mi ćemo doći opet u slučaju da se naši zahtjevi ne ispune. Šta je država bez djece?“, naglasila je Darija Pajić, majka četvoro djece.

Pravo na dječiji dodatak od 35 KM imaju drugo i četvrto dijete u porodici, a treće dijete prima 75 KM. I to uz i uslov da porodica nema primanja iznad 90 KM po članu.

Krajem godine u NSRS stigla je inicijativa za ukidanje ovakvog cenzusa.

Da bude dječiji dodatak minimum 100 KM, da se ukine cenzus za svako dijete“, rekao je Jovan Radovanović, predsjednik Udruženja 4+.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.