100.000 KM "propalo" zbog dizajna elektronskih knjižica

N1

Redovi čekanja na šalterima, pregledima, sve bi to moglo biti prošlost da je sistem elektronskih zdravstvenih knjižica zaživio do kraja. Osim što ih nemaju svi građani, oni koji imaju njima se ne koriste. Do sada ih je odštampano 20.000, plaćeno 100.000, no čini se da je to uzalud potrošen novac. Ministar zdravlja FBIH tražio je redizajn.

Elvira Bešlija je svoju elektronsku knjižicu dobila prije 3 godine. Stigla joj je poštom. No i dalje, kada treba ovjeriti zdravstvenu knjižicu, naručiti se na pregled, kaže nosi staru, papirnu.

“Nosim ovu svoju knjižicu u ambulantu obiteljske medicine, u njoj je upisan broj kartona, da sam alergična na lijek koji jesam, u njoj su mi svi podaci koji su mi potrebni, što u ovoj nema, tako da iskreno, možda bi je trebalo doraditi.”

Sistem funkcioniše, no stare navike teško je mijenjati – kažu ljekari. Zamisao je da ovakvu knjižicu, osim invalida I i II kategorije, dobiju svi korisnici zdravstvenih usluga u KS. No, to se još nije dogodilo. Nakon odštampanih 20.000 kartica i potrošenih 100.000 maraka, izdavanje je stalo. Prvo je nestalo reporomaterijala kazali su u Zavodu za osiguranje KS.

A onda…

U međuvremenu, novi Federalni ministar zdravstva je promijenio vizuelni izgled elektronske zdravstvene kartice, kao i digitalni sistem očitanja podataka. Obzirom da su rezultati testne faze zadovoljavajući Zavod će, po usaglašavanju vizuelnog izgleda kartice, nastaviti projekta i u ovoj godini sa dodatnih 20.000 elektronskih kartica.

Izmjene će vjerovatno značiti i ponovno štampanje prethodno izdatih 20.000 kartica.

“Faktički ministar je na svoju ruku odlučio da poništi 100.000 KM javnih sredstava jer se njemu nije svidjelo, iako je Komisija već ranije utvrdila da je to ono što njima treba. Sad da li je to zaista nezadovoljstvo dizajnom ili se pokušava dodati projektu 100.000 maraka, kako bi se neke druge stvari progurale”, tvrdi Eldin Kadrić.

Plan je odštampati 430.000 kartica, koliko je osiguranika u KS. Ako se bude radilo ovim tempom čini se da će redovi na šalterima u domovima zdravlja još dugo biti svakodnevnica.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.