Topovčić: Imam 62 godine, na birou sam i nisam terorista

Vijesti 22. jan 201617:34 > 21:33
N1

Policija MUP-a Republike Srpske je početkom maja 2015. godine u akciji kodnog naziva "Ruben" uhapsila čak 31 osobu koju su sumnjičili za planiranje terorističkog napada na institucije RS. Među njima je bio i Omer Topovčić iz sela Kamenica u općini Teslić.

Od 31 uhapšene osobe, Specijalno tužilaštvo Republike Srpske je za osmericu predložilo pritivor. Među njima je bio i Omer Topovčić koji je u pritvoru proveo deset dana nakon čega je pušten. 

“Ja sam džematlija kao i ostale džematlije samo što neko drugi mene predstavlja drugačije jer imam bradu. Ja sam povratnik od 2001. godine ovdje i od prvog dana klanjam u ovoj džamiji. Nazivali su me mungos, mudžahedin, selefija, vehabija… To govore ljudi koji ne znaju šta je selefija ili vehabija. Na kraju smo postali teroristi. Na kraju sam ja okrivljen kao terorista, sa tim nemam ništa”, kaže Topovčić za N1.

Kako kaže, samo pokušava da se bavi svojim poslom.

“U džematu plaćam članarinu kao i ostali, klanjam u ovoj džamiji, moje dijete je fakultet završilo i profesor je islamskih nauka. Mene su optužili za terorizam, organizovanje, kupovanje oružja i da imam namjeru rušiti objekte u Republici Srpskoj, te da sam sarađivao s ljudima koji su uhapšeni. Ja sam izjavio da te ljude nikada u životu nisam vidio”, poručuje Topovčić.

Lovstvom se bavi više od pola života.

“Ja sam lovac 35 godina, a u MUP-u se može provjeriti da nikada nisam kažnjavan ni za šta. Oduzeli su mi lovačko oružje. Imao sam karabin sa optikom, dvije lovačke puške, moju i mog sina, pištolj 7,62 i blizu 500 komada municije za sačmaricu pušku i možda stotinjak metaka za karabin i za pištolj. Isinu su mi oduzeli oružje, koji nije pritvoren. Svu opremu su odnijeli, čak maskirnu i zelenu opremu, mobitele i aparate”, kaže.

Osam mjeseci kasnije, ovaj 62-godišnji lovac ne zna zbog čega je uhapšen niti u kojoj je fazi proces koji se vodi protiv njega.

“Vjerovatno sam još pod istragom, iako mi ništa nije rečeno. Nikakvi dokazi ne postoje. Oni su čak izložili na sto moje oružje, a nisu rekli da je to oružje legalno stečeno i da je lovačko. Ništa nas nisu pitali, samo su nas okrivili da smo teroristi. Ja sam čovjek od 62 godine, nemam nikakvog primanja, na birou sam, držim krave i bavim se poljoprivredom”, kaže za N1 Omer Topovčić iz sela Kamenica u općini Teslić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.