Simbol Baščaršije: Kome smetaju golubovi kod Sebilja

Vijesti 25. jan 201617:48 > 19:31
N1

Nedavno je postavljena igličasta zaštita od ptica na sarajevskom Sebilju te ultrazvučna nečujna zaštita na jablanu pored ovoga objekta. Cilj zaštite je da se golubovi odvrate od Sebilja zbog izmeta koji se teško čisti, ali ne i da nestanu sa Baščaršijskog trga.

Iako je svrha postavljanja vrlo jasna, neki građani su izrazili svoje negodovanje, dok drugi podržavaju ovaj potez Općine Stari Grad.

S obzirom da je Sebilj nedavno renoviran, ptičiji izmet sadrži jako puno štetne kiseline, a za održavanje samog Sebilja se troše velike svote novca – zaštita od ptica je bila neminovno rješenje, ističu iz Općine Stari Grad.

“Ko god ode na Baščaršiju da prošeta, vidjet će da su gore jata golubova koja se hrane”, izjavio je Ibrahim Hadžibajrić, načelnik Općine Stari Grad.

U to smo se uvjerili i sami.

No, ono što pojedini građani zamjeraju vlastima jeste nemogućnost korištenja klupe oko jablana zbog velikog broja golubova koji slijeću na to drvo, ali i bojazan da bi se mogao smanjiti broj golubova koji su simbol Baščaršije. Većina je pak složna da je ta zaštita bila neophodna.

Mi smo do sada u prosjeku trošili 8-10 hiljada maraka godišnje na održavanje. Na ovaj način ta sredstva se mogu utrošiti na neki drugi pametniji način“, dodao je Hadžibajrić.

Za postavljanje zaštite Općina je izdvojila 3.900 konvertibilnih maraka i za sada golubovi izbjegavaju samo Sebilj što je i bio cilj.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.