Pripadnici specijalne policije RS umiješani u još pljački?

Vijesti 25. jan 201618:02 > 19:17
N1

Pet osoba, među njima tri specijalca MUP-a RS, u jednomjesečnom su pritvoru i osumnjičeni su za pljačku 300 hiljada eura na autoputu Banjaluka-Gradiška. No, informacije iz istrage govore da ova grupa nije počinila samo to krivično djelo.

Četiri maskirana razbojnika, specifičnog načina kretanja, sa automatskim puškama, od kojih je jedna imala drveni kundak, opljačkala su UniCredit banku u Kotor-Varoši 2014.

Sličan scenario sa sličnim oružjem desio se i na banjalučkom autoputu u septembru 2015. godine.

Za samo tri minute opljačkan je bankomat na Trgu Krajine, banka u Kotor-Varoši, a za sve ovo mogli bi biti osumnjičeni i specijalci, što provjeravaju istražioci.

“Specijalno tužilaštvo radi na provjerama da li su ove osobe izvršile još neka krivična djela”, izjavila je Dragica Tojagić iz Specijalnog tužilaštva RS.

Pljačku u Kotor-Varošu i Banjaluci povezuje ista banka, potenacijalno isti tiper, osumnjičeni i pritvoreni radnik Sektor Sekjuritija, ali i jedan specijalac koji je iz Varoši.

Pljačkaši su te 2014. pobjegli ka Kneževu, odakle je rodom mozak pljačke sa autoputa – specijalac Vladan Malić.

U CJB Banjaluka, ne prejudicirajući povezanost, nabrajaju neriješene pljačke i razbojništva.

U 2013. godini evidentirana su dva krivična djela kojom prilikom su izvršioci otuđili bankomat sa novcem. Jedno krivično djelo je izvršeno u Banjaluci, a drugo krivično djelo je izvršeno u Kotor-Varoši. U 2013. godini evidentirano je jedno krivično djelo u banku u Banjaluci“, saopćeno je iz CJB Banjaluka.

Opozicija i dalje smatra da je skandal u Specijalnoj policiji RS morao rezultirati ostavkom ministra.

Iz policije ostaju pri stavu da je slučaj “Specijala” dokaz da značka ne štiti nikoga od odgovornosti. Istražioci su pak zabrinuti za daljnji tok istraga o umiješanosti grupe u druga krivična djela, jer curenje informacija može da ugrozi slučajeve.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.