Arapi masovno kupuju zemlju u naselju Smrekovica kod Breze

N1

Jedno od mjesta gdje Arapi kupuju kuće i grade čitava naselja je i Smrekovica kod Breze.

Stare kuće su porušene, materijal za izgradnju novih je spreman. Na nekim kućama je već ugrađen. Ostali radovi čekaju proljeće. I nove, stalne, mještane.

Trenutno na Smrekovicu dolaze samo ljeti. Odgovovara im klima, obilje vode i zelenilo. Masovno kupuju zemljišta starosjedilaca.

Elbisa je već 39 godina tu. Pokazala nam je koja je zemlja već prodata.

Kupuju zemlju gdje ima puno u jednom komadu, oni vole da je malo odvojena ta njihova zemlja, da nije direkt u selu. Vječito od Srba uzimaju zemlju i kuće. Kod nas su kupili gotovo sve od Srba“, izjavila je Elbisa Čolan, mještanka Smrekovice.

Elbisi nisu nudili novac za kuću, ali njenoj komšinici Esmi jesu. Najčešće, prodaju u njihovo ime obavlja opština, kaže Esma, no nju su pitali lično, ali ona nije htjela prodati.

Ne postoji para kojom bi se platila ta zemlje. On meni kaže sve ima cijenu, a ja kažem nema jer moj otac je otišao u Iran da bi to zaradio, kupio da bi mi imali. Ništa od mog imanja nema cijene“, ispričala je Esma Jusić.

No, drugih 70 duluma ima cijenu. Firmi Senabil prodala ih je opština Breza. Tu će se graditi cijeli kompleks stambenih jedinica za ljude iz arapskih, ali kako kažu investitori i drugih evropskih zemalja. Zajedno sa sportskim terenima, bazenima i saunama izgradnja će koštati četiri miliona maraka.

Mi idemo korak po korak. Da mi prvo obezbjedimo infrastrukturu, saobraćajnice, kanalizaciju, vode, onda ćemo napraviti tri pokazne kuće i onda ćemo početi sa prodajom. Nama se to ne žuri. Kupac kada dođe vidjet će sve šta je, nije samo na papiru. Nije što vi kažete ubleha. Mi radimo, gradimo i imamo rok predaje objekta“, rekao je voditelj projekta Shaker Hasan.

Trenutno su radovi stali, ponovo počinju na proljeće kada otopli. Investitori kažu da će za dvije godine, na ovom mjestu gdje trenutno nema ništa, biti izgrađeno 80 stambenih jedinica koji će biti dio cjelokupnog turističkog kompleksa Smrekovica.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.