SDA i SBB vjeruju u koaliciju, opozicija kaže da je ugrožena

Vijesti 29. jan 201617:51 > 19:08
N1

U centralama SDA i SBB, danas tišina. Poručili su ranije da žele sačuvati koaliciju, ali prepreke koje su nastale hapšenjem Fahrudina Radončića, mogle bi biti nepremostive. S druge strane, aktivirala se opozicija. Tvrde koalicija SDA - SBB je itekako ugrožena.

Bez SBB-a, HDZ i SDA gube parlamentarne većine na svim nivoima. Ako se to desi, ostaju bez partnera za vlast. Jer s SDA u ovom trenutku gotovo niti jedna opoziciona stranka ne želi sarađivati.

SDA i SBB su ti koji su doveli do ‘reformskog zamaha’ tako da neka nastave s reformskim zamahom i sa pravljenjem bolje atmosfere za građane ove države“, izjavio je Damir Bećirović.

SDP je od početka rekao da ne želi ulaziti u vlast jer na izborima nismo dobili dovoljno podrške građana i smatramo da ne trebamo biti dio vlasti. SDA nema drugu opciju nego da sačuva koaliciju sa SBB-om“, komentarisao je Irfan Čengić iz SDP-a.

U krajnjem sučaju, SDA bi mogla ponovo spas potražiti kod stranaka koje imaju manje predstavnika u vlasti, SBiH, BPS, A-SDA, Naše stranke. Ali ovakav pokušaj propao je prije samo nekoliko mjeseci, kada je kriza vlasti nastala zbog izlaska DF-a iz vladajuće koalicije. Ta opcija ni danas ne bi bila jednostavan posao. Jedni bi ušli u koaliciju, drugi ne.

Sve ono što je dobro za BiH, SBiH će biti dio tog puta i dat ćemo podršku takvim projektima šta god da to značilo da li je to vlast da li je to konstruktivna opozicija, a i za svaki dobar projekat za BiH mi ćemo biti tu“, izjavio je Amer Jerlagić iz SBiH.

“Mogu vam reći lični stav da ne mislim da se sa strankama s nacionalnim predznakom bilo šta može uraditi konstruktivno u ovoj zemlji. I najnoviji razvoj situacije to pokazuje”, kazao je Dennis Gratz iz Naše stranke.

A dok centrale SDA i SBB-a u javnost ne izađu s jasnim stavovima ima li koalicije, i koliko je stabilna, opozicija negoduje i zbog blokade rada institucija vlasti, jer SBB-ovi kadrovi ne dolaze na sjednice. Ipak iz ove stranke, za N1 su kazali kako je to privremena situacija, te da će njihovi kadrovi sigurno prisustvovati svim narednim zakazanim sjednicama. Opozicija je još jednom otvorila i pitanje vanrednih izbora. Ali takva opcija ne postoji u Izbornom zakonu BiH. Član Interresorne radne grupe za izmjene tog Zakona, SNSD-ov Lazar Prodanović, tvrdi da ova Grupa nije i neće raspravljati o tom pitanju, jer su za to neophodne izmjene ustava, a jasno je da za to nije pogodan politički trenutak.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.