Javnost podijeljena: Osnovci na ekskurziju samo u BiH

Vijesti 30. jan 201617:11 > 19:26
N1

Igmanski marš, ali i druga historijska mjesta u BiH, uskoro će postati mjesta koje će pohoditi i osnovci Sarajeva na budućim ekskurzijama.

Dok jedni smatraju da se odlukom podržava domaći turizam i štedi novac roditelja, drugi su stava da roditelji za svoje pare imaju pravo birati destinaciju na kojoj će djeca provesti ekskurziju. Odluka Vlade Kantona Sarajevo da će osnovci moći na ekskurziju samo u našoj zemlji, podijelila je javnost.

Dva su ključna razloga za donošenje odluke Vlade Kantona Sarajevo o ekskurzijama osnovaca samo na području BiH – sigurnosni i finansijski. Finansijski je racionalizacija troškova, podrška domaćem turizmu, te sprečavanje finansijskih malverzacija koje su se dešavale u prošlosti. Sigurnosni aspekt podrazumijevaju da se maloljetnicima dobra sigurnost trenutno jedino može garantovati na teritoriji BiH.

“Ja se slažem da u saradnji sa ministrom izradimo pravilnik u kome će škole u prirodi biti sastavni dio nastavnog plana i programa, slažem se da ekskurzije budu na teritoriji BiH, zbog bezbjednosti, ali i finansijskog efekta, iz razloga da sve bude javno, jasno i transparentno”, izjavio je Salih Muharemović, predstavnik Sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja KS.

Pitanje da li je ovakva odluka zaista podrška domaćem turizmu i jačanju patriotizma, ili se pak radi o kršenju osnovnog ljudskog prava – na slobodu kretanja – podijelilo je javnost u Kantonu Sarajevo.

“Ovako kako stvari stoje, djeca će biti osuđena na putovanja na dvije ili tri destinacije narednih devet godina, gdje neće naučiti mnogo toga, jer ne otvaraju se kapaciteti nažalost u BiH i ne dozvoljavaju realizaciju na čitavoj teritoriji zemlje, ne govorim politički, nego infrastrukturno”, kazao je Samer Rešidat, direktor turističke agencije.

Iz Vijeća roditelja KS će se o ovome izjasniti naredne sedmice. Amela Penava, koja je dugo godina bila na čelu Vijeća roditelja, slaže se da je negativna strana odluke što je djeci ograničeno kretanje, ali podržava je iz razloga što će ovakvi aranžmani biti pristupačniji svima.

“Za moj pojam, moje lično mišljenje je da svi zajedno idu na Bunu, u Mostar, Banjaluku, Bihać, na Vlašić, nego da petoro djece ide u Tursku, Španiju. Ekskurzija treba da bude nešto što će svi pamtiti čitav život, jer nažalost mi imamo djecu koja nikad nisu napustila grad u kojem su rođena”, komentarisala je Amela Penava, stručna savjetnica Vijeća roditelja KS.

Ovakva ideja već se sprovodi u pojedinim školama u Federaciji BiH, ali i u Republici Srpskoj, gdje je odluka Ministarstva prosvjete i kulture da ekskurzije za male maturante budu organizovane samo u ovom entitetu svojevremno izazvala lavinu reakcija.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.