Konaković: Skandalozne plate direktora javnih ustanova u KS

Vijesti 30. jan 201619:42 > 19:51
Facebook

Premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković je na svojoj Facebook stranici objavio informacije o platama direktora javnih ustanova KS. Informacije su stigle iz Poreske uprave FBiH.

“Plata od 7.500 KM mjesečno jednog dekana, 6.000 – 6.500 još nekih dekana, plata od 5.500 KM nekoliko direktora zdravstvenih ustanova, primanja od 9.500 KM direktora jednog fonda, plate pomoćnika direktora nekih ustanova između 3500-5000 KM”, naveo je Konaković na ovoj društvenoj mreži.

“Postoje u sistemu i dekani na našem Univerzitetu sa platama 1.800-2.300 KM, postoje i direktori ustanova sa 1.500-1.700 KM. Zbog svega navedenog, u četvrtak je na sjednici Vlade KS usvojen prijedlog zakona koji reguliše oblast plata direktora preduzeća, ustanova, zavoda i fondova čiji je osnivač Kanton Sarajevo. Skupština će razmatrati zakon na sjednici koja će biti održana u ponedjeljak 1. februara”, dodao je premijer KS.

Naveo je i kako se zakonom limitira plata na maksimalno tri prosječne federalne (cca 2.500 KM).

Konaković je kazao kako će skupštini i javnosti biti prezentovane plate premijera (2.900 KM) i ministara u Vladi KS, zastupnika i pomoćnika ministara.

“Istovremeno, neki zdravstveni radnici, sestre i tehničari, učitelji i nastavnici, asistenti na fakultetima, državni službenici i još neki kvalifikovani kadrovi u sistemu nemaju adekvatna primanja”, napisao je Konaković te dodao: “Napravićemo velike uštede, ali je još značajnija činjenica da će u našem društvu biti manje nepravde ove vrste. Očekujemo naravno burne reakcije onih koji imaju te visoke plate, ali ovaj posao ne može bez turbulencija”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.