Tužilaštvo BiH: Mjere pritvora za uhapšene u akciji Kolt

Vijesti 02. feb 201616:09 > 16:11
REUTERS/Eric Gaillard/Ilustracija

Nakon ispitivanja osumnjičenih, tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH uputit će Sudu BiH prijedlog za određivanje pritvora kojim su obuhvaćeni Milan Radovanović, rođen 1979. u Travniku, Siniša Straživuk, rođen 1968. u Banjoj Luci i Josip Skoko, rođen 1986. u Požegi.

Prema navedenim osumnjičenim izrečene su mjere pritvora zbog postojanja opasnosti od bjekstva, zbog osnovane bojazni da bi osumnjičeni boravkom na slobodi, u nastojanju da ometu i onemoguće vođenje krivičnog postupka protiv njih, uništili ili sakrili dokaze i tragove važne za krivični postupak, te izvršili uticaj na svjedoke i saučesnike, te da bi boravkom na slobodi mogli počiniti novo krivično djelo ili završiti započeto.

Nakon ispitivanja svih osumnjičenih, postupajući tužilac će uputiti prijedlog za određivanje mjera zabrane za preostale osumnjičene, koje između ostalog, predviđaju zabranu napuštanja boravišta, kao i zabranu sastajanja s osumnjičenima u predmetu.

Osumnjičeni su pod istragom Tužilaštva BiH zbog organiziranog kriminala, u vezi s krivičnim djelima porezne utaje, zloupotrebe ovlaštenja u privredi i obmanjivanja kupaca, a radi pribavljanja protivpravne imovinske koristi članovima organizirane kriminalne grupe i nanošenja štete budžetu BiH u velikim iznosima, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.