Fikret Planinčić osuđen na 11 godina zatvora

Vijesti 04. feb 201614:39 > 14:41
N1

Vijeće Apelacionog odjeljenja Suda Bosne i Hercegovine danas je izreklo drugostepenu presudu kojom je optuženi Fikret Planinčić proglašen krivim za krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva i osuđen na kaznu zatvora od jedanaest godina.

Optuženi Fikret Planinčić proglašen je krivim što je tokom 1992. godine, za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini i oružanog sukoba između Vojske Srpske Republike Bosne i Hercegovine, s jedne strane, i Teritorijalne odbrane Republike Bosne i Hercegovine, s druge strane, koji se od juna do sredine novembra 1992. odvijao na širem području općine Kotor-Varoš, u svojstvu pripadnika jedinica TO Kotor-Varoš organizirane u više odreda, koji su kasnije nastavili funkcionirati u sastavu jedinice VII korpusa AR BiH, kršeći odredbu člana 3. stav 1. tačka a) Ženevske konvencije o zaštiti građanskih lica za vrijeme rata od 12. augusta 1949. godine, po prethodno postignutom dogovoru, zajedno sa više drugih njemu poznatih pripadnika Teritorijalne odbrane, tokom napada na civilno stanovništvo u selu Serdari, područje općine Kotor-Varoš, koje je bilo izvan područja sukoba, svjesno i voljno učestvovao u ubistvu devet civila, pokušaju ubistva dvije civilne osobe srpske nacionalnosti, koji nisu pripadali ni jednoj vojnoj formaciji niti su učestovali u oružanim operacijama, saopćeno je iz Suda BiH.

Optuženi Fikret Planinčić, Sead Menzil i Mirsad Vatrač su oslobođeni optužbe da su kršeći pravila međunarodnog humanitarnog prava, za vrijeme rata u BiH i oružanog sukoba, zajedno sa drugim osobama lišili života sedam civila.

Vrijeme koje je optuženi Fikret Planinčić proveo u pritvoru uračunat će se u izrečenu kaznu zatvora.

Sud je, također, donio rješenje kojim su mjere zabrane produžene u odnosu na optuženog Fikreta Planinčića i ukinute u odnosu na optužene Seada Menzila i Mirsada Vatrača.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.