Blagajnik BHANSA-e suspendovan i prijavljen tužilaštvu

Vijesti 04. feb 201615:50 > 16:00
Bhansa.gov.ba

Uprava Agencije za pružanje usluga u vazdušnoj plovidbi BiH (BHANSA) suspendovala je 27. januara blagajnika ove agencije zbog sumnje da je pronevjerio novac.

Prema nezvaničnim saznanjima Birna, riječ je o blagajniku Dejanu Pudaru, koji se na toj dužnosti nalazi već nekoliko godina, a sumnja se da je prisvojio 400.000 KM.

Direktor Agencije BHANSA Davorin Primorac se u vezi ovoga slučaja oglasio saopćenjem. “Ističem da poštujemo presumpciju nevinosti svakog pojedinca dok se ne dokaže suprotno i molimo razumijevanje za neistupanje u javnost kada je u pitanju ovaj predmetni slučaj, sve dok je istražni postupak u toku”, naveo je Primorac te dodao:

“Nakon što sam od strane Vijeća ministara BiH, 23. jula 2015. godine imenovan za v. d. direktora Agencije, imenovao sam Komisiju za analizu i utvrđivanje presjeka stanja u Agenciji za pružanje usluga u zračnoj plovidbi Bosne i Hercegovine. Budući da je imenovana Komisija utvrdila određene nepravilnosti u vezi sa vođenjem blagajne, po hitnom postupku imenovao sam Tim za utvrđivanje stanja blagajne BHANSA-e”, napisao je direktor BHANSA-e.

U saopćenju se navodi kako je na temelju preliminarnog izvješaja Tima za utvrđivanje stanja blagajne, a u skladu sa zakonskim odredbama, zbog teže povrede službene dužnosti pokrenut disciplinski postupak protiv Glavnog blagajnika, te je donesena odluka o suspenziji Glavnog blagajnika, a do okončanja disciplinskog postupka.

Zbog sumnje za postojanje krivičnog djela, vezano za poslove Glavnog blagajnika, podnesena je prijava nadležnom tužilaštvu.

O svim poduzetim koracima pravovremeno je upoznato i Vijeće Agencije, a potom i Vijeće ministara Bosne i Hercegovine, stoji u saopćenju.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.