Posljednji uspon u vječnost: Sahranjen Dragi Novaković

Vijesti 09. feb 201613:09 > 13:23
N1

Nesretno preminuli planinar Dragi Novaković sahranjen je danas na groblju Donji Miljevići u Istočnom Sarajevu, a ukopu je prethodila duga povorka njegovih kolega koja je pješice u koloni po dvoje od njegovog stana sa cvjetom u ruci ili vijencem i simboličnim planinarskim predmetom išla ka mjestu gdje će biti ukopan.

Među brojnim okupljenim na mjestu sahrane bilo je ljudi svih starosnih uzrasta, koji su bili Novakovićevi prijatelji i kolege planinari koji su se pognute glave oprostili od mladog kolege.

U planinarskoj opremi, sa cvijetom na planinarskom štapu, kolege planinari iz BiH, Hrvatske, Srbije… odali su počast njihovom planinarskom vodiču i članu HPD Bjelašnica 1923 Dragom Novakoviću.

Ovaj 25-godišnji alpinista život je izgubio na planini Bjelašnici u nedjelju, kada je pokušao pomoći prijateljici koja se okliznula prema provaliji koja je od mjesta kojim su se njih dvoje kretali duboka oko 350 metara. Novaković je pokušao da je zadrži, ali nažalost led ih je sa 2.000 metara nadmorske visine sunovratio niz liticu prema „kotlu“ na 1.600 metara nadmorske visine..

Dragi Novaković je bio strastveni planinar i alpinista. U trenutku kada je izgubio život pripremao se da kao dio međunarodne ekspedicije „Cordillera Blanca“ u julu ove godine ode u u Južnu Ameriku, kako bi se popeo na peruanske Ande i osvoji vrhove Valunaraju (5.686 metra nadmorske visine) i Artensonraju (6.025 metara nadmorske visine).

N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.