Djeca Jošića do škole pješače kroz šumu putem dugim 7 km

Vijesti 10. feb 201618:18 > 14. feb 2016 08:21
N1

Četvero osnovaca iz sela Ratkovo na Manjači do škole ide kroz šumu putem dugim sedam kilometara. Stariji Danijel i Danijela Jošić pješače, dok mlađi brat i sestra Siniša i Bojana, idu na konju.

Pripreme za polazak kreću dva do tri sata prije početka nastave. Put je dug i opasan.

“Kad je snijeg i kada su padavine onda nam treba i do dva i po sata da dođemo do škole, jer konj razgrće snijeg i mora nositi i Sinišu i Bojanu. Ne mogu oni brzo ići za mnom. Ja moram voditi konja”, otkriva Danijel Jošić, učenik 9. razreda.

“Ja i mala sestra nekada zajašemo, a nekada i ja idem pješke, a samo ona zajaše”, dodaje Siniša Jošić, učenik 3. razreda.

Vrlodobri i odlični su učenici. Hvale ih učitelji, nastavnici i direktor škole u Sitnici.

“Omiljeni su u razredu i selu, dobri su drugari i razumiju se u sve poljoprivredne poslove”, ističe Boško Vulin, direktor škole.

Danijela se posebno ističe u likovnoj umjetnosti. Njena slika kuće Petra Kočića našla je mjesto u direktorovom kabinetu.

“Slikam na časovima likovnog, a kod kuće kad imam slobodnog vremena. Nemam baš vremena kod kuće, a najviše radim oko stoke i krava”, kaže Danijela Jošić, učenica 8. razreda.

Za obuću i odjeću zarađuje sama sebi, praveći kolače. Kad poraste želi biti poslastičar. Danijel sljedeće godine planira u Banjaluku, u đački dom. Htio bi da izučava autoelektriku. Za sada sa ocem ide u nadnice.

“Imamo krave, ovce, pet konja. Muž radi nekada nekome na dnevnicu i tako nešto zaradimo te kada prodamo koje tele”, objašnjava Dijana Jošić, majka osnovaca.

Bojana je prvačić ali zbog prehlade ovih dana ne ide u školu. Dok čeka braću i sestru da se vrate kući vrijeme krati u društvu dvoje jagnjadi.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.