Ambasada SAD o hapšenju američkog državljanina Pavlovića

Vijesti 12. feb 201615:40 > 15:43
USA Embassy

Slobodan Pavlović, vlasnik Pavlović banke, uhapšen je jučer u akciji Agencije za istrage i zaštitu zbog sumnji u pranje novca, zloupotrebu službenog položaja i falsifikovanje službene isprave. Pošto je Pavlović državljanin Sjedinjenih Američkih Država, zatražili smo komentar u Ambasadi SAD u Sarajevu.

Pavlović je danas zajedno sa Petrom Laziće, Ljiljanom Garić i Blagom Blagojevićem saslušan u Tužilaštvu BiH. Tužilaštvo je zatražilo jednomjesečni pritvor za navedene osobe zbog, kako su naveli, opasnosti od bjekstva, zbog osnovane bojazni da bi osumnjičeni boravkom na slobodi, u nastojanju da ometu i onemoguće vođenje krivičnog postupka protiv njih, uništili ili sakrili dokaze i tragove važne za krivični postupak, te izvršili uticaj na svjedoke i saučesnike, te da bi boravkom na slobodi mogli počiniti novo krivično djelo ili završiti započeto.

Osumnjičeni su pod istragom u predmetu koji se odnosi na krivična djela finansijskog kriminala, vezana za poslovanje Pavlović banke u Bijeljini, kao i poslovanje vlasnika banke, Slobodana Pavlovića

Advokat Miodrag Stojanović je kazao da će u slučaju Slobodana Pavlovića biti obaviještena i Ambasada SAD.

“Pratimo situaciju vezanu za gospodina Pavlovića i vjerujemo da će se slučaj voditi  pravično, trasparentno i u skadu sa zakonima Bosne i Hercegovine”, kazali su za N1 iz Ureda za odnose s javnošću Ambasade SAD-a.

Da li će Ambasada SAD pružati  pomoć  Pavloviću, uključujući  i prisustvo u Tužilaštvu BiH?

Spremni smo pružiti svu odgovarajuću konzularnu pomoć predviđenu za američke državljane koji su uhapšeni u  inostranstvu”, naveli su iz Ambasade SAD.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.