Priča Pante Maličića: Od kapetana broda do beskućnika

Vijesti 12. feb 201616:41 > 16:46
N1

Nekad kapetan broda – danas beskućnik. Kapetan koji skuplja staro željezo. Zvuči nevjerovatno, ali je stvarno. Panto Maličić živa je enciklopedija – kapetan koji živi u napuštenim prostorima nekadašnjeg trebinjskog giganta tekstilne industrije “Novoteks”.

Ima dana kada ne znam šta da radim“, pjevuši Panto dok skuplja staro željezo.

Često i ne zna. Panto Maličić – nekad kapetan, danas beskućnik. Velike teretne brodove, posljednjih godina, zamijenio je ovim.

Kapetan Panto pronalazi staro željezo i odvozi na otpad. A na putu do tamo uvijek ima neku zanimljivu priču za poznanike i prolaznike. Koliko izvaga, toliko zaradi. Ovog nebično kišovitog i hladnog hercegovačkog dana zaradio je više od 10 maraka.

Tačnije, 18,60 KM.

Nekad je na račun ovog kapetana broda stizala plata od 9.300 dolara. A plovio je svuda. Punih 19 godina. U 180 zemlja svijeta. Kapetan Panto govori šest stranih jezika. Žao mu je što u Trebinju nema s kim da priča. Jedino ljeti sa turistima.

Mađarski, njemački, španski, francuski, engleski i italijanski. Šest jezika ja pričam, međutim dva od njih ne pišem. Pričam, ali ne pišem“, kazao je Panto za N1.

Platu nije ni trošio, a živio je rastrošno. Prevozeći razne terete privukala ga je vrtoglava ilegalana zarada. Ovaj čovjek 13 je godina prevozio i drogu. U razne krajeve svijeta. Uz legalan teret tu se znalo naći i po nekoliko tona droge. Za uspješan transport njegovih je bilo 300 evra po kilogramu.

Živjelo se fantastično. Uglavnom, većina novca koji sam ja zarađivao je bio ilegalan novac. Ja sam prevozio ono što ste mi vi dali i znalo se da će to biti plaćeno. Bilo je para puno“, kazao je Mato, a na pitanje šta je prevozio, odgovara:

Heroin, kokain, amfetamine“.

Panto je uhvaćen u španskim vodama. Sa hiljadu i 500 kilograma hašiša.

Ja sam kada su me uhvatili imao hiljadu i 500 kilograma hašiša koji sam utovario u Kasablanci. Uhvatili su me u španskim vodama . Kaznu sam priznao na sebe. To je moja kazna. Tražili su 12 godina zatvora.” Kolika je bila novčana kazna? Milijardu 123 miliona pezeta, to je otprilike 600 miliona evra. Nisam vratio, ostao sam u gaćama, oduzeli su sve. Nisam ja to mogao platiti“.

Kazna od šest, smanjena je na tri godine zatvora. Ovog pomorca rođenog u okolini Maglaja vratili su u Bosnu i Herecegovinu. 2005. u glavni grad.

Oni su mene samo pokupili u 3 ujutro iz kreveta – hajmo – Borgos – Malaga, Malaga – Madrid, Madrid – Milano, Milano – Budimpešta, Budimpešta – Sarajevo“, prisjeća se Panto.

Hladno novembarsko Sarajevo odvelo ga je u toplije Trebinje. Osuđivan, osporavan, kritikovan i hvaljen – ovaj se čovjek ne kaje.

Nekad poznati kapetan – sada ‘živa encikopedija’.

Najpoznatiji beskućnik koji mašta o moru i susretu sa kćerkom.

Opširnije o ovoj i drugim zanimljivim pričama u zemlji i regionu pogledajte u Dnevniku u 19 sati.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.