VIDEO| Priča dječaka iz Sirije koji su izbjegli u Sarajevo

Vijesti 12. feb 201616:57 > 19:08
N1

Adil Abdulah Sirijac s bh. državljanstvom, prije nešto više od tri sedmice sastao se s članovima svoje porodice koji su protekle godine proveli u centru sirijskih sukoba.

O tome šta su preživjeli i s kojim se problemima trenutno suočavaju, ispričali su za N1 upravo Adil i njegov šesnaestogodišnji sin Raid.

Vrata sarajevske džamije prije tri sedmice otvorili su dva dječaka, Sirijca. Raid i Rijad su stidljivi pred kamerama, ali stariji brat Raid kaže, lijepo mu je ovdje.

Već ima prijatelje, uči jezik. Ali na pitanje da li može zaboraviti šta je vidio u Siriji, kaže, nikad.

“Sjećam se samo ružnog iz Sirije zato što tamo muškarci i žene umiru, kao i djevojčice i dječaci. Moji prijatelji su mrtvi. Ovdje u Bosni je dobro jer prijatelji pričaju sa mnom i ja s njima. U Siriji ne možeš imati prijatelje jer oni ginu”, kazao nam je Raid Abdullah.

Otac Adil je od 1980. godine u BiH. Doktor je Stomatologije. Osima Raida i Rijada ima još dvije kćerke i suprugu, koje je nadljudskim naporima preko Turske uspio dovesti u BiH.

Sada nastoje prevazići traume koje su preživjeli.

“Jedna grupa ih je pustila da izađu iz auta i da gledaju kako kolju njegovog vršnjaka. Drugi je gledao granatiranje, i to ne običnim granatama nego kontejnerima koji su teški više od tonu”, kaže Adil Abdullah.

Porodica Abdullah trenutno živi u tuđem domu. Za Adila nema posla.

“Da ja eto nađem posao da nisam zavisan od nikoga, jer ne podnosim niti mogu ja prihvatiti da živim na nečijoj pomoći. Hoću ja iz svoje ruke, znam jezik i 23 godine radim kao doktor stomatologije”, kaže otac Adil.

Raid i Rijad redovni su u mektebu. Imam Muhamed Velić kaže da je za njih najbitnije da što prije nauče jezik, kako bi krenuli u školu.

“Momci i djevojke su se javljali da izvedu djecu u kino, da se druže s njima na predavanjima, da idu na predstave u školi; eto to je ta priča o ova dva krasna momka Rijadu i Raidu. Oni su moji učenici ovdje i dobri su učenici. U startu su se pokazali”, istakao je Muhamed Velić, imam sarajevske džamije.

Vrata džamije, kaže imam Velić, u svako doba su otvorena za ovu sirijsku porodicu. Iako mještani konstantno nude jednokratnu pomoć, imam Velić apeluje na sve one koju mogu pomoći u tome da se porodica Abdullah što prije u potpunosti počne osjećati dijelom bh. zajednice.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.