Prijave za Bosansku Naučnu Olimpijadu do kraja marta

Vijesti 13. feb 201611:25 > 11:32
N1

Bosanska Naučna Olimpijada je naučno-srednjoškolsko takmičenje koje će biti održano od osmog do devetog aprila 2016. godine. Ove godine Olimpijada će biti organizovana peti put, a bit će prezentovano ''Top 100'' projekata.

Olimpijadu organizuje Burch univerzitet. Na prošlogodišnjoj Olimpijadi bilo je ukupno 175 prijavljenih projekata, od kojih je komisija za zvaničnu selekciju izabrala 103. Odabrani projekti prezentovani su stručnom žiriju tokom dvodnevnog takmičenja na Burch univerzitetu. Gosti Novog dana bili su Kemal Balihodžić, šef odjela marketinga Burch i Anesa Opijač, PR Olimpijade.

Balihodžić je kazao kako je Bosanska Naučna Olimpijada najveće takmičenje srednjoškolaca na teritoriji cijele BiH. “Učenici nama prikažu probleme koje su prepoznali i njihova rješenja, a takmiče se u četiri kategorije”, rekao je.

Dodao je kako se svi srednjoškolci iz cijele BiH mogu prijaviti. “Prvi put kad smo organizovali Olimpijadu bilo je 50-ak učesnika i htjeli smo tada da pokažemo da možemo iznijeti svjetskog inovatora. Naš je cilj da integrišemo što je više moguće srednjih škola i da djeca kreiraju projekte koje će izlagati na licu mjesta. Sudije u žiriju se sastoje od troje iz Akademije i dva sa tržišta, odnosno ljudi koji imaju kompanije, tehnološke firme”, naveo je Balihodžić.

O tome šta se promijenilo od prve Olimpijade je kazao: “Jako mnogo toga se promijenilo. Prije svega, broj projekata i sada ih imamo 175. Vrlo je teško odabrati projekte koji će raditi, stoga to prepuštamo stručnjacima. U BiH imamo sjajne ljude koji rade u srednjim školama u kojima bez obzira na uslove koje ta škola ima, oni ne dopuštaju da to utiče na mlade ljude i podstiču ih da nešto naprave. Pored nagrade koju osvajaju, oni dobijaju i iskustvo. Dobili smo zahtjev da napravimo međunarodnu olimpijadu, međutim nismo htjeli da idemo u tom smjeru. Možda nakon nekog vremena i odemo dalje”.

O nagradama Anesa Opijač je kazala: “Prvoplasirani osvajaju stopostotnu stipendiju od 21.000 KM na Univerzitetu Burchu i time su pokriveni svi troškovi, a pored stipendije dobijaju i novčanu nagradu zajedno sa mentorom. Druga pozicija osvaja 75 posto stipendije, a treća 50 posto“.

Navela je i kako su prijave otvorene već osmi dan i kako se učenici mogu registrovati do kraja marta na njihovoj web stranici.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.