Pogledajte kako izgleda život monahinja iza zidina manastira

Vijesti 14. feb 201615:57 > 19:25
N1

Skriven u Petropavlovom polju nadomak Trebinja, na putu prema Herceg Novom i Dubrovniku, ljepotom plijeni Manastir svetih apostola Petra i Pavla.

Sa dvije crkve, konakom i zemljom koja rađa autohtone sorte vinove loze, o manastiru brine osam monahinja. 

Posebno su posvećene vinogradarstvu. Iz ovog polja potiče grožđe od kojeg nastaje čuveni tvrdoški vranac.

“Imamo 30 hiljada loza, to je jedan veliki vinograd. Naša osnovna djelatnost je vinogradarstvo. To je i osnovni izvor prihoda za manastir. Manastir ima zatvorenu ekonomsku strukturu, mi bi od manastira mogli da imamo za osnovne potrebe za godinu dana ako je berba bude dobra”, kaže igumanija Pavla.

Osim vinove loze, vrijedne sestre brinu o – crkvama, dvorištu, maslinama, gostima. I kad odmaraju, one rade. Razgovarajući sa nama izrađuju brojanice. Igumanija manastira zamonašila se prije 17 godina. Ceremoniji monašenja koju predvodi vladika, predstoji specifičan period.

“Znači djevojke koje dođu u ovaj manastir prolaze period koji mi zovemo iskušeničkim. Taj period po nekim našim predanjima traje najmanje tri godine. U tom periodu ona preispituje tu odluku jer tu odluku mora da donese slobobodno”.

Shodno zavjetima monahinje i monasi nemaju vlastitu imovinu, žive bezbračno i imaju poslušanja. Svi – nešto primarno. Sestra Varvara bavi se ikonopisom.

“Inače najčešće se radi na daskama, na lipovoj daski ili na medijapanu, ali pošto su meni donijeli neka platna ja želim i to da iskoristim. Inače ja radim na štafelaju, ali pošto je ovo neka mala dimenzija onda mogu da radim i na stolu. Za veće dimenzije je potreban štafelaj da se ne bi razmazala boja”, riječi su sestre Varvare.

Po dolasku igumanije Pavle ‘98. Crkva Svetog Petra bila je ruševina. Sada je obnovljena.

Ovo mjesto posvećeno je Svetim apostolima Petru i Pavlu. Dugo su ruševine manastira privlačile pažnju istraživača, još u periodu prije Prvog svjetskog rata. Kasnijim arheološkim iskopavanjima potvrđeno je da manastir datira iz davnog IV vijeka.

Nekoliko puta rušen Petropavlov manastir jedan je od najstarijih. Proglašen je nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.