Dodik: Istina je da je odluka Suda i Tužilaštva laž

Vijesti 16. feb 201613:12 > 13:32
N1

Na vanrednoj konferenciji za novinare predsjednik RS je izjavio da se već duže vrijeme nalazi na meti Suda i Tužilaštva BiH, te da oni neprofesionalno provode svoje aktivnosti.

Povodom nedavnog hapšenja Slobodana Pavlovića i ostalih zbog kredita iz 2007. odnosno 2008. godine koji je dobio Milorad Dodik, predsjednik RS je na press konferenciji u Banjaluci kazao kako se osjećao prozvanim, te je sa sobom ponio originalni ugovor od 14. maja 2007. godine između njega i Pavlović banke.

U više navrata pozvao je novinare da pogledaju i snime ugovore za koje tvrdi da su originalni i ovjereni, te da su navodi Suda i Tužilaštva neosnovani i neprofesionalni.

Ovom prilikom pozivam sve klijente Pavlović banke i institucije da ostanu uz Pavlović banku jer je to jedna od naših najboljih banaka. Nikada nisu imali niti jedan problem. Istina je da je odluka Suda i Tužilaštva laž“, rekao je Dodik.

On je kazao da je Tužilaštvo BiH poslalo na razne adrese u državi, pa čak i u regionu, zahtjeve za utvrđivanje Dodikovog imovinskog stanja i ostalih informacija.

Osjećam se veoma sigurno i čist i svoje poslove sam radio u interesu Republike Srpske“, istakao je Dodik.

On je kazao da je čovjek, bivši direktor Pavlović banke, pokušao da otme banku Slobodanu Pavloviću, te je pokušao animirati i samog Dodika.

On je bio direktor i želio je to uraditi. Nakon toga Pavlović ga je smijenio, a ovaj se odlučio osvetiti i postao je svjedok u ovom slučaju. Pavlovićev jedini grijeh je što je zaradio novac u Americi i investirao ga u Republici Srpskoj“, rekao je predsjednik RS i dodao da će se na ovaj način svi investitori dovesti u poziciju da razmišljaju da li žele investirati u RS.

Davno se odustalo od načela da niko nije kriv dok se ne dokaže suprotno. Nemoguće je da Sud i Tužilaštvo nije mene kontaktiralo i pitalo imam li originalni i ovjeren ugovor“, rekao je Dodik.

Dodik je ispričao pod kojim je uslovima dobio kredit i kolika je rata koju redovno plaća.

Zašto bih ja plaćao veliku ratu s kamatom, ako je to sve nelegalno? Ja sam kupio nekretninu u Beogradu, izdajem je i za nju dobijam više od 4.000 eura, a čitav iznos ide za vraćanje kredita“, naglasio je Dodik i pokazivao novinarima ugovor o odobravanju kredita, ugovor o depozitu i ovjereni ugovor između njega i Pavlović banke.

Nastavit ću se boriti protiv tih institucija, a oni nek dižu prijave koliko hoće. Nije normalno da 20 ili 30 presuda padne na Evropskom sudu, a da je Meddžida Kreso i dalje na funkciji predsjednice Suda BiH. A idu protiv mene zato što kažem da ništa ne valja“, mišljenja je Dodik.

On je kazao da na ugovoru o kreditu nema pečata Vlade RS.

Predsjednik Vlade ne lupa pečate i to se zna. Ja sam potpisao zahtjeve koje sam trebao. Na osnovnom i originalnom ugovoru nema pečata Vlade RS. Možda se negdje potkrala greška, a sve ostalo je spekulacija. Vlada nikada nije razmatrala niti dala saglasnost za neki kredit“, rekao je Dodik.

Na pitanje šta je sa dokumentacijom SDS-a i ko će utvrđivati originalnu dokumentaciju, on odgovorio: “Ko želi vještačiti, neka vještači. Oni misle da nema ugovora iz 2007. godine. Ništa se nije naknadno dogodilo. Dogovor je bio da dobijem kredit i nakon što kupim nekretninu je stavim u hipoteku banke. Sve vrijeme sam tu nekretninu imao u imovinskom kartonu, iako nisam bio obavezan jer to nije moje vlasništvo jer je pod hipotekom.”

Dodik je prokomentarisao hapšenje lidera SBB-a riječima: “Radončićevo hapšenje je politički motivisano i to je vidljivo.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.