Nivo Une nizvodno u porastu, 20 cm do kritičnog stanja

Vijesti 16. feb 201614:03 > 14:05
Anadolija

Uslijed obilnih kiša rijeka Una je preko noći zabilježila veliki porast vodotoka, ugroživši prvo desetak priobalnih kuća u Kulen Vakufu, a poslijepodne povećani nivo vode reflektovao se nizvodno u Bihaću, a zatim i Bosanskoj Krupi.

Ekipe Vatrogasne jedinice Bihać zajedno sa mještanima Kulen Vakufa su dežurali od jutra. Mjerenja u hidrološkim stanicama na rijeci Uni pokazali su nivo u Martin Brodu od 356 cm, što je u opadanju. Voda opada i u Kulen Vakufu gdje je 355 cm. Niže, u Ripaču je 280 cm gdje bilježe porast, Bihać centar 144 cm sa porastom.

U Bosanskoj Krupi nivo Une je 270 cm i lagano raste.Načelnik Općine Armin Halitović je naredio budno praćenje jer ih samo 20 centimetara dijeli od proglašenja stanja kritičnim.

U Bosanskoj Krupi rijeka Krušnica je već poplavila obradiva polja, te kada se vodena masa sastavi sa nadolazećom iz Une moglo bi doći do ozbiljnih poplava.

Na drugim rijekama, Sanici i Uncu bilježi se pad nivoa, dok rijeka Sana od izvorišta opada, ali je nizvodno prema Prijedoru još uvijek u porastu.

Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.