Viši sud, za razliku od Suda BiH, prihvatljiv za RS

Vijesti 17. feb 201617:49 > 19:08
N1

Tri dana nakon podnošenja aplikacije BiH za članstvo u Europsku uniju, pred domaćim instucijama počelo je ispunjavanje obaveza iz reformske agende. Jedna od njih je i reforma pravosuđa. Upravo se o njoj razgovaralo danas u Sarajevu uz okviru petog ministarskog sastanka o strukturalnom dijalogu.

Nakon što smo u ponedjeljak predali aplikaciju za članstvo u Europsku uniju, a u utorak počeli sa prilagodbom Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, danas je u Sarajevo stigao je generalni direktor Direkcije Europske komisije za susjedstvo i pregovore o proširenju Christian Danielsson. Najprije se sastao sa članovima Predsjedništva BiH, te konstatirao, spremni smo pomoći BiH na njezinom europskom putu.

“Evropska komisija je spremna da na sve moguće načine podrži ovaj proces, uključijući vrlo konkretne oblike tehničke pomoći, ali i podršku koju smo spremni da pružimo BiH kako bi u cjelosti realizirala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju”.

A još jedan od koraka koji naša zemlja mora napraviti jeste provesti reformu pravosuđa. Danas peti po redu ministarski sastanak koji se odvija u okviru strukturalnog dijaloga. Za istim stolom gost iz Brisela, državni i entitetski ministri pravde, predsjednik sudskog vijeća Brčko Distrikta, te prvi čovjek VSTV-a BiH. Rezultat sastanak u dvije rečenice.

“Prvo imamo napredak i to je veoma važno. Drugo, još nemamo konačno rješenje i to je također važno”, ističe Anton Kasipović, ministar pravde Republike Srpske.

Riješenje se traži u donošenju novog Zakona o sudovima. Na stolu su dva prijedloga.

“Danas smo čuli važnu stvar, a to je da postojeći članak najgore moguće rješenje, zbog čega moramo što prije, ali ne brzopleto, donijeti odluku kako bi taj članak popravili, a konkretno se radi o tzv. proširenoj nadležnosti”, navodi Josip Grubeša, ministar pravde BiH.

Po svemu sudeći biće formiran Viši sud, kao druga institucija Suda BIH. Nešto što je za predstavnike iz RS-a prihvatljivo.

“Ali u kontekstu određene nadležnosti, dakle jedno je vezano za drugo. Izvjesno je da ovo opredjeljenje za Viši sud jeste bolje poboljšanje od aktualnog stanja.Ono što sada imamo sigurno nije dobro nije optimalno i u interesu građana Bosne i Hercegovine”, smatra Kasipović.

No jedna stav je u potpunosti jasna, pravosuđe mora biti neovisno, naglašava Danielson.

“Poznato nam je iz ranijih proširenja, odnosno pridruživanja zemalja Eu, da je važno obilježje jednog procesa jeste upravo postojanje neovisnog pravosuđa”, podvlači Danielson.

Posljednjih dana, svjedočili smo pojedinim političkim pritiscima na rad bh. pravosuđa. Svim pritiscima možemo se suprotstaviti, poručuje predsjedni VSTV-a.

“Onda kada su pritisci postali otvoreni i javni mi smo na njih odgovorili otvoreno i javno. Međutim to što ranije nije odgovorilo na te pristiske, to ne znači da se njima povinovalo. Naravno da se nije povinovalo. Pravosuđe i onda i danas radi neovisno, profesionalno i nepristrano”, tvrdi Milan Tegeltija , predsjednik VSTV-a.

O radu pravosuđa i njegovoj reformi razgovori se nastavljaju idućeg tjedna u Banjaluci.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.