Zašto nema gotovih projekata od poklonjenog novca EU?

Vijesti 17. feb 201617:57 > 19:16
N1

Vlasti BiH samo prošle godine su izgubile skoro 30 miliona eura. Toliko nam je poklanjala Evropska unija da bismo izgradili autoceste, mostove i aerodrome.

Umjesto da uzmu novac, vlasti su se međusobno prepirale. Republika Srpska osporava Državni odbor za investicije, koji je formiran kao uslov Evropske unije.

Premijerka Republike Srpske, Željka Cvijanović, nije se nijednom pojavila na sjednici Državnog odbora za invesiticije, koji određuje koji će projekti biti kandidirani za sredstva Evropske unije.

Državni odbor je osnovan u maju prošle godine, sastao se četiri puta. I svaki put bez predstavnika Republike Srpske, premda je bilo govora i o projektima iz ovog entiteta.

Prema odluci o uspostavljanju Državnog odbora za investicije, njegov član iz Republike Srpske je premijer. U tom kapacitetu premijerka RS do sada nije učestvovovala u sastancima Odbora, iako su joj svi pozivi na sastanke, materijali i zapisnici redovno dostavljani.

U Vladi Republike Srpske danima šute. Ranije su za N1 osporavali Poslovnik Državnog odbora. Također su tražili da među kandidiranim projektima bude most na Savi kod Gradiške.

Zahtjev je, u međuvremenu, ispoštovan, jer je Odbor Evropskoj komisiji kandidirao dva projekta iz BiH. Most na Savi kod Gradiške, čija je vrijednost 34 miliona eura, i granični prelaz sa mostom na potezu Odžak-Svilaj, u vrijednosti 109 miliona eura.

“Još jednom pozivam entitete da rade sa BiH da što prije dođemo do strategija, posebn transporta, kako bi bili spremni da možemo ponuditi projekte i povući novac koji nam nudi Evropska unija”, istakao je Denis Zvizdić.

Novac nam se nudi, ali ne i obrazloženje zašto još nema gotovih projekata. Ni stranačkom kolegi premijerke Cvijanović nije jasno zašto se ne koriste ponuđena sredstva.

“To ćete morati pitatu premijerku Cvijanović Ne vidim razlog da ne iskoristimo sredsdtva za infarstrukturne projekte”, kaže Staša Košarac.

Evropska komisija je za podršku reformama i regionalnoj saradnji prihvatila sufinanciranje projekata u BiH sredstvima Investicionog okvira za Zapadni Balkan u iznosu skoro 30 miliona eura.

Sav taj novac samo za 2015. godinu. Godina je prošla, bh. vlasti nisu bili su stanju da povuku niti jedan pfening.

Osim što nismo povukli novac, dosad smo Briselu na spisiku lijepih želja, poslali samo dva projekta. A ni za njih još nije gotova projektna dokumentacija. Ipak, obećano je da bi gradnja mosta kod Gradiške trebala početi 2017. godine, a kod Odžaka ove godine. Šta će biti sa obećanim autocestama, željezničkom prugom Sarajevo – Beograd, plovnim putem Šamac – Brčko, proširenjem aerodroma u Sarajevu? Političari o tim projektima više ne govore.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.