Bihać i Kulen Vakuf: Voda se povukla iz većine domaćinstava

Vijesti 18. feb 201611:12 > 11:19
N1

U protekla dava dana vodostaj Une je prešao kritičnu tačku i poplavio desetine kuća u Bihaću i Kulen Vakufu. Voda je jučer počela da se povlači u korito rijeke i povukla se iz većine stambenih objekata, međutim zadržala se u dvorištima.

Reporterka N1 se nalazi u Bihaću i razgovarala je sa načelnikom Civilzne zaštite Bihać Fuadom Edićem koji je komentarisao poplave koje su se dešavale u protekla dva dana. “Za razliku od prethodne dvije noći, došlo je do opadanja Une u Bihaću i možemo očekivati mirnije dane, no mi smo u pripravnosti“, rekao je Edić.

Govorio je i o broju poplavljenih domaćinstava: “U Bihaću je poplavljeno 25 do 30 domaćinstava, u Kulen Vakufu 15. U Bihaću se voda povukla iz najnižih spratova domaćinstava, a mi posjedujemo i osušivače, tako da ako bude potrebno to ćemo i uraditi, kao i izvršiti dezinfekciju i deratizaciju“.

Na pitanje da li su poplave iznenadile Civilnu zaštitu Bihać je kazao: “Nisu iznenadile nikoga. Poduzete su sve mjere, a evakuacija nije bila potrebna, na svu sreću. Imali smo spremne gumene i plastične čamce koje smo dobili od UNDP-a. Putni pravac prema Martin Brodu i Klisi je sada prohodan a mi preporučujemo narednih dana da se voda za piće prokuhava“.

Dodao je i kako su učestale poplave promjena opće klimatologije i da ćemo se morati privikavati na poplave, kao i preduzimati sve neophodne mjere za ublažavanje poplava.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.