Kako do škole kada čopori pasa lutalica napadaju djecu?

Vijesti 18. feb 201618:31 > 19:03
N1

Aldin nam pokazuje ožiljke. Čopor od sedam-osam pasa napao ga je prije dva mjeseca na putu do škole.

“Jedan me je ujeo a ostali su okolo napadali. Torbu su mi odvukli”, kazao nam je Aldin Grahović, učenik 9. razreda osnovne škole.

Više od dvadesetoro djece iz sela Šmrekovac, Šiljkovača i Nepeka pješače po četiri ili pet kilometara do škole u Velikoj Kladuši. Zbog čestih napada pasa lutalica djeca jedan dan, uz podršku roditelja, nisu išla u školu.

“Imamo napad na tri osobe kojima su stvarno noge potrgane i to se stalno dešava. Prošli utorak smo imali zadnji napad pasa”, ispričao nam je jedan od roditelja, Rasim Bajramović.

Dvadeset i četvoro roditelja potpisalo je peticiju kojom traže da se problem pasa riješi i da se djeci obezbijedi prevoz do škole.

“Onda smo samo tražili zaštitu od opštine. Da nađemo neku zajedničku riječ ako već nema tih sredstava i mi bi se odazvali i ako treba platili kartu”, dodaje Emir Bajramović, roditelj jednog od učenika.

Prvoj osnovnoj školi, s obzirom da nemaju fiskulturnu salu, časove fizičkog započinju tek kada petardom rastjeraju pse sa igrališta, priča nam direktorica ove škole.

“Pored pasa lutalica koji su tu svakodnevno prisutni na terenu djeca su izložena i opasnosti izvođenjem nastave na ovakvom terenu”, kaže direktorica Zehida Bihorac.

U školi bez sale za časove fizičkog, koju pohađa oko 680 učenika, štrajkuju i nastavnici. Petnaestominutnim bojkotom rada podsjećaju nadležne da im se isplate zaostale tri plaće, topli obroci, te regres iz 2014. godine.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.