Saga o kriminalu u GRAS-u se nastavlja: Odgovorni bez kazne

Vijesti 19. feb 201616:51 > 17:43
N1

Ni iz drugog pokušaja nije uspio početak suđenje Ibrahimu Jusufraniću, bivšem direktoru sarajevskog GRAS-a i Borislavu Petroviću, optuženima za pranje novca i krivotvorenje isprave. Istražili smo zašto je ovaj predmet jednom već odbačen na sudu, a sad ponovno vraćen iz arhive?

Drugi put u mjesec dana kantonalni tužitelj traži izuzeće sudije. Prvi put Indire Jahić, jer je njen muž bio zaposlen u GRAS-u u vrijeme kada je Jusufranić bio direktor.

Ovaj put izuzeće je traženo za sudiju Muhidina Hajdarevića, smatrajući ga pristrasnim jer je od ranije upoznat sa dokazima na osnovu kojih je napisana optužnica, a i učestvovao je u odluci o odbijanju produženja pritvora za Jusufranića.

“Smatramo da smo sudija koji prethodno nije upoznat sa dokazima može voditi nepristrasno suđenje”, naveo je tužitelj Senad Osmić.

Sudija Hajdarević je pitao zašto Tužiteljstvo nije ranije tražilo njegovo izuzeće, uz opomenu Osmiću.

“Sjednite. Ubuduće ću vas kazniti, ukoliko ustanete bez odobrenja”, kazao je sudija Muhidin Hajdarević.

Nakon opomene, naveo je sudske odluke, kojim je pokušao osporiti zahtjev tužiteljstva.

“Ustavni sud BiH je zaključio da nije povrijeđeno pravično suđenje ako je izvjestitelj bila sutkinja koja je odlučivala o pritvoru apelanta”, kazao je sudija Hajdarević.

Obrana tvrdi da se ovim postupkom pokušava da odugovlači proces.

“Očigledno je da se želi svjesno odugovlačiti postupak. Ne znam, moža se traži neki podoban sudija”, kazao je advokat Muhidin Kapo.

Osmić je ipak ostao pri zahtjevu za izuzećem Hajdarevića, te je pretres prekinut do daljenjeg.

Ovo nije prvi put da se Ibrahim Jusufranić i Borislav Petrović pojavljuju u Kantonalnom sudu u Sarajevu. Istraga o istim krivičnim djelima vodila se i 2013. godine. Istragu je tada vodio tužitelj Džemal Karić.

Optužnica je tada upućena Kantonalnom sudu. Sudsko vijeće, u kojem je sjedio i Muhidin Hajdarević, odacuje optužnicu, tvrdeći da nema elemenata za navedena krivična djela.

Nakon toga, tužitelj Džemal Karić obustavlja istragu, a predmet završava u arhivi. Istraga je ponovno pokrenuta prošle godine, kada na čelo Tužiteljstva dolazi Dalida Burzić.

Ibrahim Jusufranić i Borislav Petrović uhapšeni su 2015. godine, uskoro optuženi za pranje novca i krivotvorenje isprave.

Jusufranić je godinama bio direktor GRAS-a i vlasnik je Univerziteta u Travniku. Ovo je njegova luksuzna vila u Sarajevu. Prilikom Jusufranićevog hapšenja, njegova supruga je za N1 tvrdila da mu je sve namješteno, dok su zaposleni u GRAS-u zahtjevali od nadležnih da se konačno ispita gdje su nestali milioni iz ovog preduzeća.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.