Na birou i u šatoru: Bez uspjeha konkurisao za čistačicu

Vijesti 19. feb 201617:09 > 17:10
N1

Već treći dan Njegoš Tomić iz Višegrada štrajkuje glađu u Banjaluci. Protestuje zato što kao dijete poginulog borca VRS nije imao nikakvih privilegija pri zapošljavanju, pa je 15 godina proveo na birou.

Iz entitetskog Ministarstva rada izrazili su žaljenje zbog ovog slučaja, ali i naveli da se problemi ne rešavaju na ulicama već u institucijama.

Njegoš je već treći dan u šatoru, pod vedrim nebom i bez hrane. Kaže, ne osjeća glad, samo umor i malaksalost, ali odustajanja nema. Ovaj štrajk njegova je borba za pravdu.

“Mene je nepravda dotjerala da dođem ovdje i da iskažem svoj stav. Evo ja sam 15 godina na birou za zapošljavanje kao sin poginulog borca VRS i nisam jedini. Mnoštvo djece ima koja su izgubila i po dva roditelja i nemaju nikakva prava na rad. To je žalosno i tužno”, kaže za N1 Njegoš Tomić.

Otac je dvoje maloljetne djece i da bi ih prehranio išao je u Srbiju da radi sve i svašta. U rodnom Višegradu konkurisao je za posao dva puta u Hidroelektranama na Drini, iako je po zanimanju ugostitelj – turizmolog, kaže radio bi bilo šta.

“Te 2013. konkurisao sam za čistača plutajućeg otpada, za mjesto čuvara, pa čak i za mjesto čistačice”, tvrdi Tomić.

Ovaj šator u parku Mladen Stojanović u neposrednoj blizini zgrade Vlade Republike Srpske, tvrdi, neće napustiti dok se u višgradskoj hidroelektrani ne nađe posao za njega.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.