Zvizdić pozvao Oreškovića da posjeti Bosnu i Hercegovinu

Vijesti 22. feb 201615:31 > 15:32
Vijeće ministara BiH

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić i zamjenik predsjedavajućeg i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović susreli su danas u Londonu, na marginama Investicijske konferencije EBRD-a, sa premijerom Republike Hrvatske Tihomirom Oreškovićem.

Premijer Orešković je čestitao predsjedavajućem Zvizdiću i građanima Bosne i Hercegovine predaju aplikacije za članstvo u Evropsku uniju i rekao da će Hrvatska snažno podržavati BiH na tom putu.

Predsjedavajući Zvizdić i premijer Orešković su se složili da je važna dobrosusjedska i regionalna saradnja i da je u narednom periodu neophodno jačati bilateralne odnose i još snažnije razvijati privrednu saradnju dvije države i saradnju zemalja regiona.

Predsjedavajući Zvizdić je rekao da je Vijeće ministara odlučilo da značajno ubrza integracije u Evropsku uniju i upoznao premijera Oreškovića sa aktuelnom političkom i ekonomskom situacijom u BiH i sa realizacijom ekonomske reformske agende. Rekao je da su za BiH izuzetno važni infrastrukturni projekti, poput Koridora 5c, Jadransko-jonske autoceste i Jadransko-jonskog plinovoda.

Predsjedavajući Zvizdić je izrazio zabrinutost zbog odlagališta nuklearnog otpada uz granicu sa BiH i izrazio nadu da će se taj problem riješiti u skorom periodu. Razgovarali su i o mogućnostima prekogranične saradnje, evropskom partnerstvu, transportu, energetici, razmjeni poljoprivrednih proizvoda, hrane i zaključili da ima prostora za jos kvalitetniju saradnju.

Razgovarali su i o problemu migrantske krize i o njezinom mogućem širenju i na nasu državu. Premijer Oreškovic je bio zainteresiran za sektor energetike i sa potencijalima BiH u ovom sektoru ga je upoznao ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović.

Dogovorili su da se u narednom periodu organizira zajednička sjednica Vlade Republike Hrvatske i Vijeća ministara BIH.

Ovo je bio prvi susret premijera BiH i Hrvatske nakon što je Orešković preuzeo dužnost.