Saznajte o incijativi Vlade FBiH za zapošljavanje mladih

Vijesti 24. feb 201610:02 > 10:02
N1

Institut za razvoj mladih KULT, u sklopu inicijative "Poslovni prostor BH", snažno podržava inicijativu Vlade FBiH za subvencioniranje zapošljavanja mladih bez radnog iskustva i samozapošljavanje, kao i sve slične inicijative koje za cilj imaju više zaposlenih mladih i, u konačnici, poboljšavanje položaja mladih u našoj zemlji.

O ovoj temi u Novom danu govorile su Ajka Baručić, voditeljica inicijative “Poslovni prostor BH” i Amela Sačić, saradnica za odnose s javnošću Instituta za razvoj mladih KULT.

Objavljen je Javni poziv za podnošenje zahtjeva za subvenciju za prvo zapošljavanje i samozapošljavanje u skladu sa Uredbom o poticanju zapošljavanja koju je Vlada FBiH donijela krajem 2015. godine. Ova Uredba jedna je od mjera Akcionog plana za realizaciju reformske agende Federacije BiH.

Cilj incijative “Poslovni prostor BH” je što više ispromovisati incijativu Vlade BiH, istakla je Baručić.

“Poziv je jako značajan jer su njime obuhvaćene dvije kategorije korisnika. Prva kategorija su poslodavci, a druga osobe koje će postati poduzetnici (a koje će se zaposliti). Projekcije federalne Vlade je da će se ovim pozivom obuhvatiti sedam do osam hiljada nezaposlenih mladih ljudi”, objasnila je Baručić.

Dodala je da se ovim mjerama omogućava zaposlenje teže zaposlivim kategorijama, kao što su mladi, žene, osobe sa invaliditetom…

“Kratkoročne mjere zapošljavanja su da će te osobe steći dvogodišnje radno iskustvo. Dugoročne mjere su da će te osobe biti konkurentnija na tržištu rada jer će imati razvijenije vještine”.

Procijenjuje se da je 67 posto mladih osoba u BiH nezaposleno što je glavni razlog njihovog odlaska iz zemlje, podsjeća Sačić.

“Nezaposlenost je najveći razlog zašto mladi odlaze iz BiH. Naš je cilj upravo zato podržati ovakav i sličan projekat kako bi im stvorili bolji ambijent za njihov ostanak u našoj zemlji. Željeli smo omogućiti mladima bolji pristup informacijama”.

Poslodavac može zaposliti nezaposlene osobe u životnoj dobi od 15 do 30 godina bez radnog staža u zvanju za koji su se obrazovale. Korisnici sredstava za samozapošljavanje su nezaposlene osobe životne dobi od 18 ili više godina koji su registrovali društvo sa ograničenom odgovornošću ili obrt nakon što je Uredba stupila na snagu. Subvencija se daje poslodavcu na ime refundiranja obaveza po osnovu doprinosa na najnižu plaću u FBiH, najniže plaće u FBiH i poreza na dohodak novozaposlenih ili osoba koje se same zapošljavaju.

“Poslodavac prijavljuje osobu koja je na biro i nema stručnog iskustva na godinu dan i ima obavezu da je zadrži još godinu dana. Vlada FBiH subvencira za prvu godinu na ime refundiranja obaveza po osnovu doprinosa, plaće i porez na dohodak novozaposlenih osoba ili osobi koja se sama zapošljava na ime refundiranja obaveza po osnovu doprinosa, plaće i poreza na dohodak. Poslodavac ima obavezu subvenciranja za drugu godinu. Također, poslodavac može u prvoj godini, ako hoće, dati veću platu novozaposleniku”, rekla je Baručić.

Gošće Novog dana su napomenule da korisnici ovih sredstava mogu biti samo poslodavci iz oblasti proizvodnih djelatnosti, a ne djelatnosti iz oblasti trgovine, ugostiteljstva ili priređivanja igara na sreću, niti javna preduzeća i ustanove.

Zainteresovani za incijativu Vlade FBiH mogu se prijaviti podnošenjem zahtjeva na web stranici Federalnog zavoda za zapošljavanje.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.