Slučaj Pendeš izazvao neobičnu reakciju sudije Suda BiH

Vijesti 25. feb 201618:46 > 19:29
N1

Marina Pendeš, ministrica odbrane BiH, oslobođena je optužbi za nesavjestan rad u službi i krivotvorenje službene isprave. Ovom presudom Suda BiH nezadovoljno je državno tužilaštvo koje je najavilo tužbu i spremnost da krivicu Marine Pendeš dokaže u drugostepenom postupku.

U postupku protiv Marine Pendeš praktično se utvrđivalo – da li se istoričar savjetnik Ivo Miro Jović kretao ovim stepenicama prema zgradi Ministarstva odbrane. Da li je boravio u njoj ili je poslove za koje je plaćen obavljao izvan sjedišta.

Sporna su 84 radna dana. I sporno je oko 13 hiljada maraka za koje je oštećen budžet. No, Sud je utvrdio – bivši član Predsjedništva BiH Ivo Miro ipak je radio. Izvan sjedišta ministarstva.

Optužena je očigledno bilo suočena sa problemom nalaženja radnih zadataka za dsavjetnika sa profesionalnim profilom istoričara zbog čega ga je usmjerila na kontakte sa društvenom zajednicom što se može prihvatiti kao razumno i racionalno korištenje raspoloživih ljudskih resursa. Zbog toga bi bilo nepravedno ponašanje optužene podvesti pod inkriminaciju očigledno nesavjesnog rada u službi i kažnjavati“, poručio je Branko Perić, sudija Suda BiH.

Pomalo neuobičajeno u sudskoj praksi – tokom izricanja presude sudija Branko Perić imao je osvrt za novinare. Kazao je da je pravosuđe u delikatnoj situaciji baveći se nesavjesnim radom funkcionera državne uprave i evidencijama dolazaka na posao.

U eri informatike, modernih tehnologija i reformi kroz koje prolaze demokraatska društva rad se ne bi trebao mjeriti samo prisustvom na poslu nego stvarnim doprinosom institucijama i državi. Ztoga mislim da je krivično djelo nesavjesnog rada prevaziđena krivično-pravna konstrukcija. Ako državna uprava nije sposobna da se samoorganizuje i vrši kontrolu zakonitosti svog rada ne postoji sud koji to može da uradi umjesto nje“, kazao je Branko Perić, sudija Suda BiH.

Državno tužilaštvo najavljuje žalbu. Odbrana je zadovoljna.

Smatramo da je nezakonito da se bilo kome isplaćuju plaće iz državnog budžeta, a da osoba gotovo nikada nije došla na posao. Iznos za koji je oštećen budžet BiH u ovom predmetu, od oko 13 000 KM, veći je od godišnje prosječne plaće uposlenog građanina naše zemlje“, saopćilo je Tužilaštvo.

Iz ovog predmeta konačno netko mora izvući pouke i da se mora prestati sa kompromitiranjem pravosudnog sustava i države i da se protiv visokopozicioniranih dužnosnika i ministara najznačajnijih ministarstvava ne može na ovako površan način ulaziti u procese i diskreditirati njih i državu koju predstavljaju“, rekao je Josip Muselimović, advokat Marine Pendeš.

Površno ili ne – tokom procesa se postavljalo pitanje bez odgovora – šta je kao istoričar Ivo Miro Jović mogao doprinijeti u sektoru odbrane.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.