Dragan Čović primio delegacije EBRD-a i KKR-a

Vijesti 27. feb 201609:03 > 09:11
Predsjedništvo BiH

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović razgovarao je s delegacijom na čelu s generalom Davidom Petraeusom, predsjedavajućim jedne od najvećih globalnih investicionih kompanija Kohlberg Kravis Roberts (KKR), koja je na području Jugoistočne Evrope pokrenula velike investicione projekte u oblasti telekomunikacija i pružanja internet uslug

KKR, kao velika kompanija SAD-a, u BiH i nekoliko drugih zemalja Jugoistočne Evrope je uložio preko 1,5 milijardi dolara, što je svojevrsna poruka i drugim potencijalnim ulagačima iz Evrope i ostalih dijelova svijeta, navodi se u saopštenju. 

Čović je posebno istakao značaj vidljivosti ulaganja kompanija kao što je KKR u BiH, te je informisao generala Petraeusa i ostale članove delegacije o napretku BiH na evropskom putu. Sagovornici su se složili da se nakon podnošenja zahtjeva za članstvo u EU otvara prostor jačanju investicionog zamaha u BiH, što je u ovom trenutku iznimno potrebno.

Podvučen je značaj očuvanja kontinuiteta novog reformskog kursa ka EU, jer se na taj način šalje snažna poruka investitorima širom svijeta da mogu imati puno povjerenje u BiH, njene institucije i pouzdanje u sigurnost svojih investicija i kapitala.

Petraeus i članovi delegacije izrazili su veliko zadovoljstvo što se BiH nakon dužeg perioda stagnacije pokrenula na svom evropskom putu i u tom smislu naglasili veliki značaj EU zakona za regulaciju u područjima konkurencije, ulaganja i poslovanja.

Primjena EU standarda u tim područjima će zasigurno omogućiti veću dostupnost, ekonomičnost, kvalitet i raznovrsnost svih vidova internet usluga. Izuzetno je važno pratiti razvojne trendove u području digitalne ekonomije, koja donosi resurse od sve većeg značaja za mlade ljude. Na taj način oni mogu razvijati svoje poslovne djelatnosti unutar BiH, bez potrebe da idu u inostranstvo, stoji između ostalog u saopštenju. 

Ulaganje KKR-a u regiju je najveća američka investicija u jugoistočnoj Evropi koja se ikada desila.

Ovaj vodeći svjetski investicijski fond, sa sjedištem u New Yorku, je u oktobru 2013. godine preuzeo United Group, vodeću “pay TV” platformu u jugoistočnoj Evropi, koja obuhvata najveće kablovske operatere u Bosni i Hercegovini i Sloveniji, Telemach BiH i Telemach Slovenija, najvećeg kablovskog operatora u Srbiji SBB, OTT platformu Net TV Plus, te Total TV kao najveću satelitsku platformu u jugoistočnoj Evropi.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.