Otmica u Štrpcima: Do sada pronađene samo četiri žrtve

Vijesti 27. feb 201618:58 > 19:30
N1

Navršavaju se 23 godine od zločina u Štrpcima, kada su pripadnici Vojske Republike Srpske na željezničkoj stanici iz voza koji je saobraćao na relaciji Beograd – Bar izveli i ubili 20 putnika, civila ne- srpske nacionalnosti.

U Domu kulture u Prijepolju organizovana je komemorativna akademija pod nazivom „Štrpci bez mezara“, a potom i mirna šetnja kroz grad. Porodice žrtava ističu da su suočene sa dvodecenijskim ignorisanjem državnih organa nadležnih za brigu o civilnim žrtvama rata.

“Dvadeset i tri godine govorimo jedno te isto, a nama niko ništa ne govori. Znači, ponavlja se isti scenario, kako se govorilo prvih dana, tako se govori i danas”, rekao je Šefkija Husović.

Većina i dalje traga za posmrtnim ostacima ubijenih. Svaka godišnjica je apel vlastima da pomognu u pronalasku tijela, ali i procesuiranju počinilaca zločina.

“Moglo se uraditi da do otmice ne dođe da je bilo raspoloženja, ali to je bila jedna smišljena akcija Vojske RS, koja je koordinirana i potpomognuta od strane vlasti Crne Gore, Srbije, i njihovog prekodrinskog satelita Republike Srpske”, rekao je Nail Kajević, brat ubijenog Nijazima.

“Tuga, bol, dalje ne mogu ništa da pričam. Toliko sam uzbuđen, velike su godine, sve je više i više tuge”, kazao je Fadil Memović, brat ubijenog Fikreta.

I u Podgorici je danas položeno cvijeće u čast žrtvama otmice u Šrpcima. Akcija, koju su organizovali Fond za humanitarno pravo, Inicijativa mladih za ljudska prava i Žene u crnom u Beogradu je simbolično počela u 15 sati i 48 minuta, u trenutku kada je prije 23 godine iz voza oteto i ubijeno 20 osoba. Do sada su pronađeni posmrtni ostaci četiri žrtve, i to na obali jezera Perućac, dok se za ostalim tijelima i dalje traga. Za zločin u Štrpcima pred sudom Bosne i Hercegovine u toku je suđenje desetorici optuženih, dok je u Srbiji istraga pokrenuta u decembru 2014. godine.

Dušan Petrović iz Despotovca, nekadašnji pripadnik jedinice Milana Lukića i svjedok otmice u Štrpcima, danas je bio među porodicama koje su došle da odaju počast svojim najmilijim. Petrović je bio svjedok na suđenju u procesu protiv Nebojše Ranisavljevića, koji je jedini dosad osuđen za zločin u Štrpcima.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.